Bağdat'ta silah krizi! Iraklı yetkililer: İsveç uçağı İncirlik'ten geldi

Barzani yönetime gönderilen ancak Bağdat'ta durdurulan silah dolu uçaklarla ilgili ayrıntılar ortaya çıktı. Merkezi yönetim, Türkiye ve Kuveyt'ten kalktığı belirtilen uçaklarda çok sayıda izinsiz silah bulunca "liste dışındakilere el koyarız" şartını koştu. Şart kabul edilmeyince uçaklar bu ülkelerdeki üslere geri gönderildi.

Abone ol

Barzani yönetimine silah taşıyan iki uçak Bağdat Havalimanı’nda durdurulması olayının ayrıntıları ortaya çıktı.

Kuveyt ve Türkiye’den kalktığı iddia edilen ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne silah taşıyan uçaklar önce Bağdat'a indirildi. Yapılan kontrollerde uçakta İsveç ve Kanada askerlerine ait askeri malzemeler olduğu belirtildi.

Ancak Irak Savunma Bakanlığı yetkilileri, silah ve mühimmatı önceden bildirilen listelerle karşılaştırdı. Listede bildirilmeyen çok sayıda silah tespit edildi. Malzemeler arasında susturuculu silahlar da yer alıyordu.

Bakanlık yetkilileri iki ülkeyle de temas kurdu, "Uçakları Erbil’e göndeririz ama listelerde bulunmayan malzemelere el koyarız" şartını iletti. Şartlar kabul edilmeyince iki uçak yükleriyle birlikte Irak’tan ayrıldı. İran’ın Fars Ajansı’na göre, Irak Savunma Bakanlığı, uçakların kargolarıyla Kuveyt ve Türkiye’deki üslerine geri yolladığını açıkladı.

Irak'ın NRT televizyonuna konuşan Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Hakim El Zameli, ilk uçağın geçen hafta başı Kanada’dan geldiğini, Kuveyt’ten sonra Bağdat’a indiğini söyledi. Zameli, bu olaydan iki gün sonra ise aynı havalimanına silah taşıyan bir İsveç uçağının indiğini aktardı. Zameli, “İncirlik Üssü’nden gelip istikameti Kürt bölgesi olan bir uçak Bağdat’a indi. Bu susturucularla birlikte 51 adet MP4, 41 tabanca ve bir miktar BKC taşıyordu” diye konuştu.

Türk askeri yetkililer ise bu iddiayı doğrulamadı. Hürriyet gazetesine konuşan bir kaynak “İncirlik bu tür sevkıyatlarda kullanılıyor. Ancak sözü edilen kargonun Türkiye üzerinden gittiğine dair bilgimiz yok” dedi. Diplomatik kaynaklar da “Kargo Türkiye hava sahasını kullanmış, Türkiye’nin izniyle geçmiş olabilir” yorumunu yaptı.

ulusalkanal.com.tr

Türkiye'ye çağrı: PKK'yla görüşmelere başla Gündem Emniyet bünyesinde kurulan özel ekip Ekrem Dumanlı'yı her yerde arıyor Gündem İzmir Askeri Casusluk davasında kurulan kumpas madde madde tespit edildi! İşte o çarpıcı başlıklar Gündem Siren 2 dakika erken çaldı, kaymakam soruşturma açtı Gündem