Gaziantep'te "Zimem Defteri" geleneği canlandı

Gaziantep'te Osmanlı'dan kalma "Zimem Defteri" geleneği yeniden canlandı. Geleneğe uygun olarak, 22 mahallede 200 bakkalın veresiye defterini satın alan 12 yardımsever, isimlerinin gizli tutulmasını istedi.

Abone ol

Gaziantep'te Osmanlı’dan kalma geleneklerden biri olan “Zimem Defteri” adlı yardımlaşma ve dayanışma kültürü yeniden canlandı. 22 mahallede 200 bakkalın veresiye defteri satın alındı.

Çalışmayı Gaziantep Valiliği bünyesindeki Vefa Sosyal Destek Grupları organize etti. Veresiye defterlerinin satın alınması için 2 milyon lira harcandı. Bu para isimlerinin açıklanmasını istemeyen Gaziantep’in 12 yardımseveri tarafından karşılandı. Gaziantep Valisi Davut Gül Zimem Defteri'ni anlattı.

Veresiye defterleri, yardıma en çok ihtiyacı olan mahallelerden seçildi. Zimem defteri, veresiye, borç defteri anlamına da geliyor, Osmanlı’da Ramazan ayında maddi durumu iyi olan kişiler tanımadıkları bir semtteki esnafa girerek zimem defterlerini çıkarmalarını isterdi. Defterin başlarından, ortalarından ve sonlarından rastgele birer sayfayı yırtarak alır hesaplatarak öderdi. Borcu ödeyenin kim olduğunu, borcu ödenen kişiler de dahil kimse bilmezdi.

ulusal.com.tr

169 Türk vatandaşı THY uçağıyla İzmir'e getirildi Yurt Modernize edilen Samsun-Sivas demir yolu hattında ilk yük treni sefere başladı Yurt Özgür Tarhan tahliye edildi Yurt Meteorolojiden sağanak uyarısı Yurt