Uludağ Ekonomi Zirvesi

EY Parthenon Birleşik Krallık Başkanı Dunne: "Batı'da en önemli mesele; siz yetiştiriyorsunuz, eğitiyorsunuz, büyütüyorsunuz başka yerlere gidiyorlar. Beyin göçünün önüne geçmek gerekiyor"

Abone ol

EY Parthenon Birleşik Krallık Başkanı Philip Dunne, "Batı'da en önemli mesele; siz yetiştiriyorsunuz, eğitiyorsunuz, büyütüyorsunuz başka yerlere gidiyorlar. Onların o beyin göçünün önüne geçmek gerekiyor." dedi.

Dunne, UludağEkonomiZirvesi'nde, moderatörlüğünü Alternatif Bank Yönetim Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Kaan Gür'ün yaptığı "Yarının Şirketi" konulu oturumda, geleceğin önemine değindi.

Yapay zeka meselesini öngörecek verilere analiz edecek şekilde yaklaşıldığı takdirde bir adım öteye geçebilme şansı olunabileceğini dile getiren Philip Dunne, "Rekabet ettiğiniz şirketler bağlamında, kurumlar bazında baktığınızda, dikiz aynasından izler bir yöntem izlerseniz o zaman kaybedersiniz, çünkü arkaya bakıyor olacaksınız. Önünüze de bakmanız gerekiyor, gelecek de önemli. Neticede insan, hepimiz excel tablolarıyla büyümüş bir jenerasyonuz ama yeni veri analizine baktığınız zaman bunun ötesine geçmemiz lazım. Benim aklımın yetmediği yeni programlar var. O yüzden analiz meselesi değişen ve dönüşen bir şey." diye konuştu.

Dunne, ilham veren lider olmanın ötesinde daha teknik noktaları anlayabilen insanların daha önemli olduğunu aktararak, "Neticede önümüzdeki nesle baktığımızda bilgi ve becerilerini, deneyimlerini geliştirebilecek fırsatlar dizisini sunuyoruz. Bu fırsatları değerlendirmeleri gerekiyor. Batı'da en önemli mesele; siz yetiştiriyorsunuz, eğitiyorsunuz, büyütüyorsunuz başka yerlere gidiyorlar. Onların o beyin göçünün önüne geçmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Ofisinde bir robot kullandığını dile getiren Philip Dunne, şunları söyledi:

"Göreceli olarak temel bir robot, yapabileceği şeyler sınırlı ama diyelim ki önümüzdeki hafta bir yere gideceksem ve pek fazla bilgim yoksa, benim parlak öğrencilerime soruyorum. 'Bakın bakalım görüşeceğim şirket kimmiş, analizlerini getirin, araştırın.' diyorum. 20 sayfalık raporla bana sunuyorlar. Güzel bir rapor oluyor. Tek bir butona basarak robotumdan bunu talep ettiğim zaman mezunların yaptığı şeyin yüzde 95'i kalitesinde 20 saniye içerisinde raporu alabiliyorum. Burada yüzde 5'lik düzeltme yapması gereken mezunu da gerekli kılıyor. Robotu ilham veren bir robota dönüştüremezsiniz ama hala önümüzdeki nesillerin ilham veren lider olmaları, bilgisayar öğrenmeleri gerekiyor. Bana ilham veren, bunu da ileriye götürecek şeylerden bir tanesi birlikte düşünebilmektir."

"Yatırımcı olmak da bir beceri"

Eczacıbaşı Üst Yöneticisi Atalay Gümrah ise özellikle Türkiye'de bilinen holdinglerin birçoğunun ileride daha uluslararası, daha güçlü olacaklarını ama daha az iş alanlarında aktif olacaklarını düşündüğünü belirterek, "Yatırımcı olmak da bir beceri. Baktığınız zaman Eczacıbaşı yapı olarak banyo ve seramik alınında aktivitemiz var, ciromuzun neredeyse yüzde 70'i yurt dışındaki aktivitelerimizden geliyor. Keza tüketim ürünlerinde veya sağlıkta, bu alanlara odaklaşıp, bunları nasıl global yaparız, uzun yıllar etkili oluruz onun amacındayız." şeklinde konuştu.

Kadının iş gücündeki yerine ilişkin başlattıkları bir inisiyatif olduğunu aktaran Gümrah, "Yönetim grubuna aday olabilecek 40 tane kadın arkadaşımızın kariyer yolculuklarını hızlandırmaya çalışıyoruz. Ben de birkaç tanesine mentorluk yapıyorum. Hepimiz yeteneği bulmaya, yetiştirmeye, tutmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de bunu dar bir çerçevede tutmak yerine, kadını etkin sistemlerin içine katmak da önemli bir önceliğimiz halinde. Bunun için zaman ayırıyoruz." diye konuştu.

"2024 vizyonu olan bir kurumuz"

Borusan Holding Üst Yöneticisi Agah Uğur da inovasyonun kolay bir iş olmadığını vurgulayarak, "Fikirleri toplayalım, en iyi fikirleri bulalım, böyle olmuyor. Mutlaka açlık ve acı olması lazım. Bir şeyi pazardan yola çıkarak geri dönüp bir boşluğu doldurmak üzere kurma ve refleks olarak açlık hissetmek lazım. İkinci de acı, mutlaka stratejik olarak acı çektiğimiz konulara odaklamak lazım. 2024 vizyonu olan bir kurumuz. Bizim için sektörler önemli değil gücümüz, kaslarımız o sektörlerde nasıl yer alabilir, nasıl fark yaratabilir bunu tespit edip onun üzerine gidiyoruz." ifadesini kullandı.

İlham veren lider olmanın önemine değinen Uğur, "Herkesten önce farklı, daha ileriyi görebilen, ona tutkuyla inanan, o ileriyi yaşayan ve ondan sonra da o yaşattığı vizyonu, resmi çok etkin bir şekilde yanında beraber yolculuğa çıkacaklara anlatan, onları enerji ile doldurabilen insandır. Bu liderler aslında tahmin ettiğimizden az. Bu liderleri yaratmak ve yaşatmak zorundayız. Bunu yaptığımız sürece kuşaklar arasındaki fark çok önemli değil. Ben bunu yaşatmaya çalışıyorum ve bunu da bırakmaya hiç niyetim yok. Acımasız, cesaretli kararlar almak lazım, onu da bir tek en tepedeki liderler alabiliyor." şeklindeki görüşlerini aktardı.

Tekstilcilerden "12 milyar dolar ihracat" sözü Ekonomi Skandalın ardından Facebook hisseleri sert düştü Ekonomi Şubatta 516 yatırım teşvik belgesi verildi Ekonomi İhracatçı birliklerinin gelirlerine düzenleme Ekonomi