Erdoğan-Obama görüşmesinin ayrıntıları ortaya çıktı

ABD Başkanı Obama ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın telefon görüşmesinin ayrıntıları ortaya çıktı. Obama görüşmede, Irak krizinin yatıştırılması için Türk askerinin Başika'dan çekilmesini istedi. Önceliği Irak Başbakanı İbadi'yi rahatlatmaya verdiklerini belirten Obama "Mesele Irak'ta bir onur meselesi haline geldi" dedi. Erdoğan ise "bizim bıraktığımız yere IŞİD yerleşir" kaygısını ileterek çekilmeyi kabul etti.

Abone ol

ABD Başkanı Obama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan Musul krizi konusunda Türkiye'nin adım atmasını istedi. İki lider arasındaki görüşmenin ayrıntıları ortaya çıktı.

Washington'dan telefon geldiği sırada Erdoğan Milli Güvenlik Konseyi toplantısına başkanlık ediyordu. Telefonun karşındaki ABD Başkanı Obama, Ankara ile Bağdat arasındaki tansiyonun düşürülmesini istedi. Obama'nın Erdoğan'a "Konu Irak'ta bir ulusal onur meselesine dönüştü. İbadi'yi rahatlatmak gerek" dediği ifade edildi.

Türk askerinin Başika kampından çekilmesini isteyen Obama Erdoğan'a, "İbadi ikna edildikten sonra Türk askeri Başika'ya döner" teklifinde bulundu.

Erdoğan ise Türk askerinin Bağdat'ın talebi üzerine bölgeye yerleştiğini söyledi. "2 bin 400 Kürt Peşmerge ve Sünni Arap'ı eğittik" diyen Erdoğan çekilmeyi kabul etti. Ancak bundan sonra IŞİD'in bölgeye hakim olacağı endişesini iletti.

Obama'nın bu sözlere yanıtı "IŞİD'e karşı mücadelenizi önemsiyoruz. Ancak İbadi içerdeki baskıya karşı biraz rahatlaşın. Iraklılıları ikna edelim" oldu.

Cumhurbaşkanlığı görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada iki liderin konuşulan konular üzerinede mutabık kaldıkları belirtildi.

ulusalkanal.com.tr

Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek: Atın Amerikan silahlarınızı elinizden Gündem Trump'a tepkiler sürüyor Gündem Ali Tatar anıldı Gündem Vatan Partisi'nin Şam mesajı: YPG, ABD piyonudur, bölge ABD eliyle parçalanmak istenmektedir Gündem