Türkiye - İsrail arasındaki normalleşme görüşmelerinde sona gelindi

Mavi Marmara baskını sonrası resmiyette kopan Türkiye - İsrail ilişkilerini düzeltmek için yapılan görüşmelerde sona gelindi. İki ülke arasında varılan anlaşmanın bu hafta açıklanması bekleniyor.

Abone ol

6 yıl önce İsrail donanmasının Mavi Marmara gemisinde 9 kişiyi öldürmesiyle kopan Türkiye – İsrail ilişkilerinin normalleşmesi sürecinde sona gelindi. Uzun süredir kapalı kapılar arkasında devam eden görüşmelerde ilk somut adımın haftasonu atılması bekleniyor.

Son 2 yıldır devam eden yoğun diplomatik trafikde son aşamaya gelindi. Görüşmelerde Türkiye’yi temsil eden Feridun Sinirlioğlu, İsrailli muhatabı ile bir araya gelecek. Anlaşma deklarasyonun açıklanması için 26 Haziran tarihinde anlaşmaya varıldı.

Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini normalleştirme için üç şartı vardı. Bunlardan ilki özürdü. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Obama’nın arabuluculuğunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özür mesajını iletmişti.

İkinci şart tazminattı. İsrail, Mavi Marmara mağdurlarının gemi baskınını yapan askerlere dava açılmaması karşılığında, 20 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti.

Üçüncü şartı ise Gazze ambargosunun kaldırılmasıydı. Üzerinde en çok tartışmanın yaşandığı şartta bu olmuştu. Görüşmelerde, ambargonun kaldırılması değil esnetilmesi yönünde anlaşmaya varıldı. Bu kapsamda Gazze halkı için inşa edilen hastane ile ilgili prosedürler tamamlanacak. Türkiye’nin ilaç ve personel takviyesi konusunda İsrail sorun çıkarmayacak.

Anlaşmaya göre Gazze’de hastane, enerji santrali ve su arıtma tesisi yapılacak. Gerekli tüm malzemeler, Aşdod Limanı’ndan geçirilerek Gazze’ye ulaştırılacak.

Haftasonu bir araya gelecek heyetler anlaşma sağlandığını deklare edecek. Temmuz ayında ise anlaşmalar müsteşarlar seviyesinde imzalanacak. Ardından karşılıklı olarak büyükelçiler atanacak ve diplomatik ilişkiler normale dönecek.

ulusalkanal.com.tr

Numan Kurtulmuş’tan Firuzağa açıklaması Gündem TSK'nın terör örgütüne yönelik operasyonları kırsalda yoğunlaşacak Gündem Kırmızı bültenle aranan PKK'lı Mikail Almış, Bulgaristan'da tutuklandı Gündem F tipi örgütün, pilotları "uçamaz" raporu ile tasfiye ettiği ortaya çıktı Gündem