Konut satışlarında düşüş devam ediyor

Konut sektörü iflas bayrağını çekmek üzere. Dev sektörde kredi krizi yaşanıyor. Satışlarda ciddi oranda düşüş var. Konut satışları geçen yıla göre yüzde 48,6 azaldı. Yabancıya konut satışında ise rekor kırıldı. Kentsel dönüşümün ranta dönmesiyle piyasa tıkandı. İnşaat sektörü artık istihdam da sağlayamıyor.

Abone ol

Ancak sektördeki büyük çöküş rakamlara yansıyor. Türkiye İstatistik Kurumu haziran ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı.

Türkiye genelinde haziran ayında 61 bin 355 konut satıldı.

KONUT SATIŞLARI

HAZİRAN OCAK-HAZİRAN

61.355 505.796

-%49 -%22

Haziranda satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 33,26, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48,6 geriledi. Ocak haziran döneminde de beklenti karşılanamadı. Altı ay boyunca sadece 505 bin 796 konut satıldı.

Konut satışlarında İstanbul 10 bin 60 konutla ilk sırada yer aldı. İstanbul'u Ankara ve Antalya izledi. En az satış olan il 4 konutla Ardahan oldu.

İpotekli yani kredi ile satışlardaki düşüş ise bankacılık sektörünün kötü durumunu ortaya koydu.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI /

%85 TOPLAMDAKİ

DÜŞÜŞLE PAY

7,319 %12

İpotekli konut satışları haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 84,6 azalarak 7 bin 319'a geriledi. Kredili satışların toplamdaki payı ise yüzde 12'de kaldı.

Buna rağmen Türkiye'nin tüm taşınmazları ipotekli... Yani kredi kullanarak alınmış durumda.

Yabancılara yapılan konut satışlarında ise yüzde 30,5 artışla rekor kırıldı. Yabancılara 2 bin 689 konut satıldı.

YABANCIYA KONUT SATIŞLARI

IRAN 429

İRAN 415

RUSYA 190

ALMANYA 126

İNGİLTERE 113

KUVEYT 113

Türkiye'den en çok Irak vatandaşları konut aldı. Iraklıları sırasıyla İran, Rusya, Almanya, İngiltere ve Kuveyt vatandaşları izledi.

İnşaat, otomotiv ve tekstil ile birlikte en büyük sektörler arasında. Fakat kötü tablo istihdam konusunda endişeye de neden oluyor. Yani böyle giderse 4 milyon 202 bin kişi olan işsiz ordusu daha da büyüyebilir.

ulusal.com.tr

Son dakika haberleri... Müze giriş ücretlerine zam yapıldı! Vatan Partisi'nden tepki: Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konuda geri adım atmalı Ekonomi Motorin ve benzine zam! Eşel mobil sistemi nedir Ekonomi Son dakika haberleri... Fitch'ten Türkiye ekonomisi için açıklama Ekonomi Emeklilere bayram ikramiyesi yolda! Bayram ikramiyeleri ne zaman hangi tarihlerde yatacak Ekonomi