Arıcılardan ilkbahar bakımı
Iğdır’da, arıcılık yapan üreticiler, arılarının ilkbahar bakımına başladı.
Iğdır’da, arıcılık yapan üreticiler, arılarının ilkbahar bakımına başladı.
Arıcılar, havaların ısınmasıyla birlikte ilkbahar bakımı ve parazitlerden korunma amacıyla ilaçlama çalışmalarına başladı. Kış aylarında arılarını ovaya indiren arıcılar, nisan ayının ilk haftasıyla birlikte bahar bakımını yaptıktan sonra Tuzluca ilçesinin yüksek kesimlerine çıkmaya hazırlanıyor. Arıcı Akın Zeyrek, ilkbahar aylarının gelmesiyle birlikte arıların bakımına başlanıldığını söyledi. Geçen yıl havaların soğumaya başlamasıyla birlikte arıların kış düzenine alındığını belirten Zeyrek, “İlkbahar bakımına nisan ayının ilk haftası ile birlikte başladık. Amacımız arıların kışı nasıl geçirdiklerini, kovanda mevcut gıda miktarını, ana arının var olup olmadığını, var ise yumurtlama durumuna bakıyoruz. Kovanda ana arı, yani kraliçe arı yoksa o kovan risktedir. Tabi ki ana arı olmasının birçok sebebi vardır. Ana arı yoksa ya zayıf kovanla birleştiriyoruz ya da ana takviyesi yaparak kovanı kurtarıyoruz. Bu ayda kovanı, işçi arı miktarını, kovanda küflü petek olup olmadığı, kovanlarda hastalık ve zararlıların bulunup bulunmadığını kontrol etmek için açıp muayene ediyoruz” dedi.
Iğdır Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüccet Şabat da, bahar ayındaki bakımdaki amacın bal sağımı ve mevsime arının yeterli koloniyle yetiştirilmesi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Arıyı yeterli koloni ile bal sağım dönemine yetiştirmemiz lazım. Çünkü üç çıtalık kadroluk arı ile on çıtalık arı arasında bal döneminde büyük bir fark oluyor. Çünkü az koloni ile bal mevsimine giren arının bal üretim verimi de az olacaktır. Bu da üretimin az olmasına neden olacaktır. Hiçbir üreticinin istemediği şeydir. Bunu da güçlü kovandan zayıf kovana yavru takviyesi yapıyoruz. Ayrıca, kovanın ana arısı zayıfsa, genç ana arı takviyesi yaparak çözmeye çalışıyoruz.”
ARIYI GÜÇSÜZ BIRAKAN PARAZİTLE MÜCADELE EDİYORUZ
Iğdır Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüccet Şabat, bu mevsimde kovan temizliği ile birlikte ‘varova’ ile mücadeleyi de başlattıklarını söyledi. Şabat, bu muayenede arılarda oluşabilecek Amerikan yavru çürüğü, lösemi hastalığı, peteklerde küf ve varova mücadelesine karşı bakım yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: "Özelikle yumurtlamanın önemli olduğu bu dönemde, larvaların gözenekleri kapanmadan önce ilaçlama yapmalıyız. Çünkü varova (varroa) değimiz parazit, yumurtalarını arının larva gözlerine bırakıyor, bu illet ana arının larvadaki yavrularını ve arıların kanatlarını kemirerek uçmasına engel oluyor; güçsüz, kuvvetsiz olmasına neden oluyor. Bu nedenle bahar bakımının önemi ortaya çıkıyor. Aksi durumda verim alamayız.”
BÜLENT MAVZER/İHA