Türk kadını seçme ve seçilme hakkıyla öne geçti

''Ey kahraman Türk Kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın''. Atatürk Türk kadınını işte bu sözlerle yüceltmiş ve değerini göstermişti. Türk kadını için devrim olan seçme ve seçilme hakkının bugün yıl dönümü... Türk kadını bu devrimle birçok Avrupa ülkesinin önüne geçti. Şimdi o günün önemini anlatan haberimize bakalım.

Abone ol

Mustafa Kemal Atatürk, 5 Aralık 1934'te tüm dünyaya örnek bir karara imza attı ve seçim kanununda bir değişiklik yapıldı. Kadınlar en demokratik, doğal haklarına kavuştular.

Atatürk, kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti. Her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi. Bu devrim diğer ülkelere örnek oldu.

Satı kadın olarak anılan Satı Çırpan, seçimlerde Meclise girdi ve Türkiye'nin ilk kadın milletvekili oldu. Ankara milletvekili olarak 1935-1939 yıllarında görev yapan Çırpan, seçilen 18 kadın arasında yer aldı.

Böylece Türkiye'de, birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiş oldu.

1935'de yapılan seçimlerle 5.Dönem TBMM'de 18 kadın milletvekili yer alıyordu. %4.5 oranıyla temsiliyet vardı. 2019 yılında ise kadınların siyasette temsil oranı hala %17'ler düzeyinde ...

HABER: BERFİN BAKAY

KAMERA: ŞENGÜL DERİN

ulusal.com.tr

PKK/PYD işgalinden kurtarılan Tel Abyad'da yüzler gülüyor Gündem Yılbaşı öncesi Ankara'da büyük operasyon Gündem Rum Kesimi, Lahey Adalet Divanı'na başvurdu Gündem Bir annenin PKK'ya isyanı: Ben çocuğumdan vazgeçmem Gündem