Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşı Pompeo ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, New York'taki temaslarının ardından NATO Zirvesi için Washington'a geçti. Çavuşoğlu burada mevkidaşı Pompeo ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı 40 dakika süren toplantıda Türk-Amerikan ilişkilerinin ele alındığı belirtildi. Türkiye'nin S400, ABD'nin F-35 kararları Türk-Amerikan krizinin derinleştirdi

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Pompeo ile bir araya geldi. Görüşmede ikili Türk-Amerikan ilişkilerini ele aldı.

Dışişleri Bakanları'nın toplantısı sürerken ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye hakkında sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Pence, "Türkiye seçim yapmalı. Tarihteki en başarılı askeri ittifakta önemli bir ortak olarak mı kalmak istiyor yoksa NATO ittifakımıza zarar verecek umursamaz kararlar alarak bu ortaklığın güvenliğini riske atmak mı istiyor?" dedi.

Pence, "ABD Başkanı Donald Trump, NATO müttefikleri rakiplerimizden ittifakımızın bağını tehdit eden silah satın aldığında boş durmayacağımızı net bir şekilde ifade etti" mesajını paylaştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Pence'in paylaşımına tepki gösterdi. Oktay, ABD'nin Türkiye'nin müttefiki olarak mı kalacağına yoksa iki ülke arasındaki dostluğu riske mi edeceğine karar vermesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Rusya'dan S400 alması, Amerika'nın da Türkiye'yi F35 programından çıkarma tasarısı Türk-Amerikan krizinin derinleşmesine neden oldu.

Çavuşoğlu ve Pompeo görüşmesinin ardından bakanlıkların yaptığı açıklamalar üzerinden tartışma yaşandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Çavuşoğlu Pompeo arasındaki görüşmede ağırlıklı olarak Suriye'nin kuzeydoğusuyla ilgili gelişmelerin ve S-400 konusunun ele alındığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise, ABD Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamaya ilişkin, "Görüşmeden önce kaleme alındığı aşikar açıklamanın görüşmenin içeriğini yansıtmadığı gibi, görüşmede gündeme dahi gelmeyen hususlara yer verdiği görülmektedir" ifadeleri kullandı.

Çavuşoğlu'nun Washington temasları kapsamında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton (Jon Baltın) ile de yarın bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

Trump'ın adayı Wolters: Türkiye S400 sistemini alırsa F-35’ler verilemez Dünya Nissan'ın eski Üst Yöneticisi Ghosn yeniden gözaltında Dünya Kerkük'te nehir suyu seviyesinin yükselmesi tehdit oluşturuyor Dünya 'Türkiye-Bosna Hersek ilişkileri aynı yoğunlukta devam edecek' Dünya