Kuruyan gölün havzasına yüzlerce mermer ocağı ruhsatına köylülerden tepki

Burdurlular kuruyan göllerine mi? yansın yoksa göl havzasına verilen maden ruhsatlarına mı? Maden ocaklarını bölgelerinde istemeyen Kumluca köylülerinin hukuksal mücadelesi sürüyor. 2014 de aldıkları yürütmeyi durdurma kararına ve süren davalara rağmen maden ocaklarının faaliyet sürdürmesine Kumluca köylüleri tepki gösterdi. Köylüleri, Vatan Partisi Burdur İl Başkanlığı ve 1. sıra Milletvekili Adayı Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz yalnız bırakmadı.

Abone ol

Burdur Valiliği Yerel Sulak Alan Komisyonu 2013'te aldığı bir kararla kuruyan Burdur gölü havzası içinde mermer ocaklarının kurulmasının önünü açtı. Göl havzası içine de bulunan mermer ocağına ruhsat verilmesine karşı köylüler 2014 yılında yürütmeyi durdurma kararı talebiyle Isparta İdare Mahkemesine başvurdu. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Geçtiğimiz günlerde de bu davaya ilişkin göl de bilirkişi incelemesi yapıldı.

Köylüler Maden Ocaklarını Bölgelerinde İstemiyor

Toprağını ve suyunu savunan Kumluca Köylüleri, bilirkişi heyetine taleplerini dile getirdi. Bir tarafta bilirkişiler alanı incelerken diğer tarafta Kumluca köylüleri tepkisini dile getirdi. Köylüler maden ocaklarının faaliyetleri nedeniyle ekip, biçemediklerini iş makinelerinin köyün ortasından geçmesi sebebiyle sebzelerinin, hayvanlarının ve kendi sağlıklarının zarar gördüğünü belirttiler. Kumluca Köylüleri Maden ocaklarını istemediklerini vurguladı.

O köyde doğup büyüyen ve köyün avukatlığını yapan Ziynet Özçelik, ocakların büyük bir bölümünün gölü besleyen havza içinde açıldığını belirtti, karşılaşılabilecek tehlikelere dikkat çekerek mücadelelerinin yaşam ve sağlık hakkı için olduğunu söyledi.

Vatan Partisinden Köylülere Sonsuz Destek

Vatan Partililer, köylülerin taleplerini dinledi. Vatan Partisi Burdur 1. sıra Milletvekili adayı Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, köylülerin haklı mücadelesini desteklediklerini ve hem hukuksal hem de eylemsel mücadelede köylülerin her zaman yanlarında olacaklarını vurguladı. Ersöz, " Çevreyi korumak gerekir, canlıyı korumak gerekir. Şimdi sohbetimizde Ali dayı bir örnek verdi, 'bizim yukarıdaki yaylalarda gürül gürül suyumuz vardı şimdi biz oraya giderken yanımızda su götürüyoruz' dedi. Bu mermer ocakları, yük taşıyan ağır tonajlı kamyonlar tamamıyla suyun çekilmesine, doğal su rezervlerinin kaybolmasına neden oluyor. Burdur gölünün halini görüyoruz tabi ki sulamada yapılacak önüne bentlerde yapılacak ama burayı besleyen yeraltı kaynakları, akarsuları Burdur'un doğal yapısını gölünü, sulak alanlarını ve orada yaşayan canlıları korunmalı. Kumluca köyümüzün vermiş olduğu mücadele sonucunda mahkemenin gerçekten adaletli bir karar vereceğini ve bu kararın ülke de emsal karar olarak tarihe geçeceğine inanıyorum" diye konuştu.

Kumluca köylüleri Vatan Partililere desteklerinden dolayı teşekkür etti. Bilirkişiler köyden ayrılmasının ardından misafirperver Kumluca köylüleri Vatan Partililere evlerini açtı.

Haber: Merve Demirağ

Fotoğraf: Ekin Akgün /ANTALYA

Meteoroloji'den hafta sonu için kritik uyarı Yurt Elektriğe 'Suriyeli' zammı gelecek Yurt İstanbul'da 18 ilçede elektrik kesilecek Yurt Temel çukurundan tarih çıktı Yurt