Berlin andımızı haykırdı

Cumhuriyetimizin 90. senesini 26 Ekim’de 7’den 70’e Berlin’de binlerce yurtsever coşkulu ve kararlı bir şekilde kutladı.

Abone ol

Fırat Yeşil - Emre Ünver /Almanya

Türkiye Gençik Birliği, İşçi Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin öncülüğünde toplanan bir çok ve değişik siyasi görüşe sahip olan katılımcılar, tek vücut olarak andımızı ve gençliğe hitabemizi haykırdı.

Anhalter Bahnhof’ta buluşan büyük kitle sloganlar, marşlar ve türküler eşliğinde Berlin’in tarihi meydanı ‘Brandenburg Kapısına’ yürüdü.

Mustafa Kemalin askerleriyiz’ ve ‘Hükümet İstifa’ en çok atılan sloganlar olurken, Silivride yatan yurtseverlerede selam gönderdi.

Sözde demokrasi paketinin Cumhuriyetimize gerçekleşen son saldırıya karşı okullarda kaldırılan andımızı okuyarak yurttaşlar Almanya’nın başkenti Berlin’den tepkisini gösterdi.

Türkiyemizde tam bağımsız, çağdaş, laik, demokratik bir hukuk devleti mücadelesine hep beraber katkı vereceğine beyan eden vatanseverler, Atatürk’ün gösterdiği yolda aydınlık için, ortaçağ karanlığına ve parçalanmaya karşı mücadele edeceğine söz verdi.

Artık biz duygsu oluşması lazım

Sol Parti eski milletvekili Hakkı Keskin ‘Burada bu gün güzel bir birliktelik oluşmuş durumunda. ADD, İP, TGB ve CHP bu eylemde sergiledikleri birlik çok önemlidir’ dedi ve ‘Bu içinde bulunduğumuz acılı konumda artık sen ben kavgası olmaması lazım’ ifadesini kullandı ve ‘artık biz oluşması lazım’ dedi.

Ayrıca CHP’yi de sorumlu davranmaya ve birlik mücadelesinde yer almasına dair vurgu yapan Keskin, ‘biz bize yeteriz anlayışı yanlış ve bitmesi lazım’ dedi.

Cumhuriyetin 90’nıncı yıldönümünde onun değerlerine sahip çıkılması gerekiyor söyleyen Keskin ayrıca Türkiye’nin 90 yıl önce ilk ülke olarak emperyalizmi mağlup etmiş ve bir çok sömürülen ülkeye örnek olduğunu ve yeniden o zamanki ruh ile mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

‘Türk Cumhuriyetini ve istiklalini korumak için hep beraber ant içmemiz lazım’

Cumhuriyet Halk Partisi Uşak milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ‘AKP ve BDP anayasa komisyonunda önerdikleri maddeler ile üniter devleti, laikliği ortadan kaldırmak, eğitim dilimizi değiştirmek ve özerkliği dahil etmek istiyorlardı anayasaya, ancak bunu başaramadılar’ dedi ve ekledi ‘başvurdukları yeni yöntemin sözde ‘demokrasi paketi’ özde ise bir karşıdevrim paketi olduğunu’ ifade etti. Ayrıca önerilen yeni anayasanın bölücü ve diktatör bir anayasa olduğunu belirten Yılmaz, şimdide başka yasal değişiklikler ile Türbana getirdikleri özgürlük ile laikliğe saldırdıklarını ve andımızın kaldırılması ile milli değerlerimize/benliğimize saldırı olduğunu vurguladı.

‘Bizler, Cumhuriyetçiler, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesinde söylediği gibi yöneticiler gaflet, dalalet ve hıyanet içerisindeseler ise, Türk Cumhuriyetini ve istiklalini korumak için hep beraber ant içmemiz lazım’ ifadesinde bulundu.

Direniş, 29 Ekim, Cumhuriyet bayramında ciddi olarak daha fazla kitlelere yayılacağını belirten Akagün Yılmaz ‘Türkiye Cumhuriyetini yıkamıyacaklarını, laik, çağdaş, bağımsız Cumhuriyeti anavatana bağlı olan hem Türkiye’de hem de gurbetteki yurttaşlarımızın buna izin vermeyeceğimizi buradan, Berlin’den, ilan ediyoruz’ sözleri ile sonlandırdı konuşmasını.

Artık herkes bir Mustafa Kemal

TGB kurucu başkanı ve Ulusak Kanal Avrupa temsilcisi Adnan Türkkan ‘Bugün 90 yıl önce kurduğumuz cumhuriyeti anmak için toplanmış bulunmuyoruz. Biz burada yeniden 90 yıl önce kurduğumuz gibi zorbalığa karşı, padişahlığa karşı, toplumu etnik ve mezhepsel bölünmemesine karşı yeniden cumhuriyet ve Atatürk devrimi için buluştuk’ dedi.

Türkiye yeniden cumhuriyet devrimi ile ayakta kalacağını vurgulayan Türkkan, Türkiye Cumhuriyeti ‘yıkıcıları başından atacaktır’ dedi.

‘Bunun işaretlerini görüyoruz. İstiklalde başlayan, Ulus’ta devam etmiştir ve Haziran direnişinde kendisi en çok belirtmiştir. Almanya’dada bulunan Türkler hep beraber ayağa kalktılar. Artık herkes bir Mustafa Kemal, her Türk’ün bulunduğu yer Cumhuriyet ve bağımsızlık direnişin olduğu yer olduğunu ifade etti.

‘Almanya’nın Berlin kentinde başlayan bu eylemler Hannover’de, Köln’de, Dortmund’ta, Duisburg’ta, Frankfurt’ta, Stuttgart’ta devam edecek. 29 Ekim isyanı yanlız Türkiye’deki isyan ile sınırlı değil; isyan bütün dünyaya yayılmış durumunda. Bütün Türkler çağdaş ve özgür Türkiye’yi sımsıkı sarılmış durumunda. Hiç bir kuvvet Türk milletini padişahın kulu, tarikatın müridi yapamıyacaktır ve büyük ortadoğu projesi ile bölünmeye süremiyecektir. Millet ayağa kalktı, cumhuriyet isyanı Berlin’den yükseliyor’ dedi.

‘Türk milletin neferleri yurtdışındada ayağa kalkmışlardır’

Türkiye Gençlik Birliği Almanya genel başkanı Beyhan Yıldırım ‘Türk milletin neferleri yurtdışındada ayağa kalkmış durumundadır ve AKP zorbalığına karşı, cumhuriyet yıkıcılığına karşı Almanya’nın önemli bir konumu olduğunu işaret etti.

Gerici ve bölücü çevreleri Almanya’da yuvalanmış durumunda olduğunu söyeleye Yıldırım

‘Bizim Alman devletinden talebimiz Fethullahçı yapılanmasının yasaklamasıdır, çünkü

siyasi İslam bir bumerangdır, ve Alman toplumuda bundan önümüzdeki süreçte zarar görebileceği tehlikesine değindi.

Konuşmasını ‘Yeniden Atatürk devrimlerini gerçekleştirmek için her türlü katkıyı vermeye hazırız’ sözleri ile bitirdi.

ulusalkanal.com.tr

Hollande: “Yardım edelim çünkü“ Dünya 7.3'lük korkutan deprem! Dünya Mainz’da Cumhuriyet coşkusu Dünya Berlin’de büyük yürüyüş yarın Dünya