Türk dünyası buluştu!

3'üncü Dünya Türk Forumu bugün Edirne’de başladı. Etkinliğe Türk Dünyası’ndan isimler, diplomatlar ve akademisyenler katılıyor. Forumlarda Türk Dünyası’nda kültürel diplomasi ve Türk-Ermeni ilişkileri konuları ele alınacak. Etkinlikte ilk kez bu yıl, Kızıl Elma Ödülleri verilecek.

Abone ol

Türk Dünyası’nın bütün renklerini bir araya getiren 3'üncü Dünya Türk Forumu Edirne’de başladı.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin öncülüğünde düzenlediği etkinliğe altmışa yakın ülkeden diplomat, siyasetçi, tarihçi ve kanaat önderi katıldı.

Forum TASAM Başkanı Süleyman Şensoy'un konuşmasıyla başladı.

Amerikalı tarihçi Louisville Üniversitesi Öğretim Üyesi Justin McCarthy, Ermeni soykırımı iddialarının doğru olmadığını, soykırım kelimesinin yanlış kullanıldığını vurguladı.

"Soykırım sözcüğü insanlara Nazi emellerini anımsatıyor. Sözcük yanlış kullanılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kullandığı tanıma göre her savaş, soykırımdır. Bu tanım saçmadır. Bu durumda bir terörist grup olan El Kaide’yle mücadeleye soykırım diyebilir miyiz? Bu bir savaştı, soykırım değil. Doğru teknik terim, “zorunlu göç”tür. Ancak ilk tehcir de yine Müslümanlar’a karşı Çarlık Rusyası tarafından gerçekleştirilmiştir. Osmanlı, Ermeniler’in ciddi tehditlerine karşı tepki vermiştir. 1 buçuk milyon Ermeninin katledildiği iddiası yanlıştır. O dönemde Anadolu’da bu kadar Ermeni yoktu. Peki, kaç Ermeni veya Rus 1915’teki kıyım ve katliamları için hesap verdi? Veya kaçı yargılandı? Tarihte milliyetçiliğe yer yoktur. Tarihçiler siyasetten uzak, fikirsel olarak özgür çalışmalar yürütebilmelidir. Oysa doğruyu söyleyen araştırmacılar hapse atılıyor, susturuluyor"

İstanbul Üniveristesi Araştırma Görevlisi Mehmet Perinçek de Ermeni soykırımı iddialarına Ermeni ve Rus belgeleriyle yanıt verdi.

Etkinlikte ilk kez bu yıl, Kızıl Elma Ödülleri verilecek.

ulusalkanal.com.tr

CHP'den Köşk turları Gündem Kuraklık çiftçiyi perişan etti Gündem Gök gürültülü sağanak uyarısı Gündem F-Tipi telekulak Gündem