Türkiye'nin ilk çip fabrikası seri üretime geçecek

Geçen sene temelleri atılan Türkiye'nin ilk çip fabrikası 2016'da seri üretime geçecek. Fabrikanın savunma sanayisi, güç elektrinoği, havacılık ve iletişimde Türkiye'ye çağ atlatacağı belirtiliyor. ASELSAN ve Bilkent üniversitesi ortaklığında geliştirilen projeyi değerlendiren Profesör Doktor Ekmel Özbay, "Fabrika Türkiye'nin kalkınması açısından büyük önem taşıyor" dedi.

Abone ol

Türkiye’nin ilk çip fabrikası 2016 yılında seri üretime geçmeye hazırlanıyor.

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi’nin ortaklaşa kurduğu çip fabrikası projesinin temelleri geçen sene atılmıştı. Projenin tamamlanacağı tarih de netleşti. Türkiye'yi üretim teknolojisi alanında dışa bağımlılıktan kurtaracak olan fabrikanın 2016 yılında seri üretime geçeceği hesaplanıyor.

Çip fabrikasının Türkiye'ye kazandıracaklarının başında savunma sanayisi alanındaki teknoloji ihtiyacının yerli üretimi geliyor. Fabrikanın açılmasının ardından Türkiye bu konuda ileri ülkeler ligine çıkabilecek. Ayrıca Türkiye'nin bu sayede güç elektronoği, havacılık ve iletişim alanında da çağ atlaması bekleniyor.

Bilkent Üniversitesi Nano Teknoloji Araştırma Merkezi Genel Müdürü Profesör Doktor Ekmel Özbay Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada fabrikanın Türkiye'nin kalkınması açısından önemli olduğunu belirtti. "Çip fabrikası sayesinde Türkiye yüksek teknoloji üreten ülkeler arasında dünyada 4.sıraya yükselecek" dedi.

Özbay projenin 30 milyon dolara mal olduğunu kaydetti.

Fabrika için yüzde 90 vergi indirimi ve yüzde 50 yatırım katkısı sağlanacak. Ayrıca KDV ve gümrük vergilerinden de muaf tutulacak.

ulusalkanal.com.tr

Önce yasaklandı sonra açıldı Bilim ve Teknoloji Motor arızasında uçağın düşme ihtimali ortadan kaldırıldı Bilim ve Teknoloji İnsanlar olmasa dünya nasıl olurdu? Bilim ve Teknoloji Laboratuvarda insan beyni geliştirildi Bilim ve Teknoloji