Turizmdeki kriz çiçekçileri de vurdu
TÜRKİYE'de son yıllarda yapılan yatırım ve desteklerle 'Çiçekçiliğin başkenti' konumuna gelen İzmir'in Bayındır İlçesi'ndeki üreticiler, 750 serada ürettikleri bitkiler için pazar bulamamaktan yakındı. Turizmdeki krizde otellerin boş kalması otel bahçesindeki peyzaj çalışmalarını da durdurdu. Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, "Üretim var, tüketim olmayınca fiyatlar zarar etme noktasına indi, işçi çıkaran üreticiler oldu" dedi.
İzmir'in önemli tarım alanlarından Bayındır, pamuk ve incir üretimini bırakıp son yıllarda çiçekçilik alanında önemli yatırımlar yapmaya başladı. Küçük seralarda başlayan dış cephe küçük süs bitkisi üretimi, zamanla artan destek ve yatırımlar yerini büyük modern tesislere bıraktı. Seraların hem alanlarının hem de ekipmanlarının değişmesiyle çiçekçilik, ilçede bacasız sanayi durumuna geldi. İlçe genelinde kurulan 750 serada yaklaşık 8 bin kişi çalışmaya başladı. İlçedeki tarım arazilerinin önemli bir bölümünün de bu yıl yine, çiçek üretim alanlarına dönüştürülmesinin planlandığı ifade edildi. Bu yıl üretimini geçen yıllara göre arttıran çiçek üreticisi, özellikle Rusya ile ortaya çıkan kriz ardından turizmde kötü gidiş kötü sürprizi getirdi. Otelcilerin, azalan turist sayısından dolayı yeni yatırım yapmadıkları gibi muvcut tesisleri için de yeni çevre peyzaj düzenlemesine gitmemesi, çiçek üreticilerini krize soktu. İlçede geçen yıla göre üretimlerini, yüzde yüz oranında arttıran üretici, ürettikleri çiçekler için hem Türkiye içindeki hem de Türkmenistan, Kazakistan gibi pazarlarındaki etkinliklerini kaybetti.
FİYATLAR İNDİRİLDİ
Krizle başa çıkmaya çalışan üreticiler, çiçeklerin elde kalmaması için fiyatlarda indirime gitti. Kötü gidişi durduramayan üretici, yeni kurtuluş yolları bulmak için büyük çaba göstermeye başladı. Üreticiler, kötü gidişi durdurmak için, çiçekleri zararına satmaya başladı. Özellikle ülke genelindeki belediyelere, peyzaj çalışmalarında çiçek almaları için çağrıda bulunuldu. Üreticilerle sık sık biraraya geldiğini anlatan Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, "İlçemizde, yaklaşık 8 bin kişi bu sektörden ekmek yiyor. Ancak üretecinin işleri çok durgun, ürettiklerini yabancı ülkelere almıyor. Çiçeklerini önemli bölümü yurt dışına gidiyordu, ihracat durdu. Üretim var, tüketim olmayınca çiçekler, zarar noktasında satılmaya başlandı. Üreticimiz, en kötü günlerinden birisini yaşıyor. Talep yok, eski işlerini yapamıyorlar, çalışanlarını çıkarmak zorunda kalanlar var. Çünkü onlarda, kendi kar ve emeğine bakıyor. İşsizliğimiz var" dedi.
"SON ÇAREMİZ ÇİÇEKCİLİK, BATMAYALIM"
İlçedeki önemli çiçek üreticilerinden Sabri Koçaroğlu ise bölgenin son çaresinin çiçekçilik olduğunu anlattı. Sabri Koçaroğlu, şunları söyledi:
"Bayındır'da 750 seramız var, pamuk bitti. İncir biti. Son çaremiz çiçekçiliğe sarıldık. İlk başlardı aile ziraati olarak yapıldı. Sonra yatırımlarla, bacasız sanayi haline geldi. Aslında ilçemizde, çiçekçilik güzel, çeşitleri çok geniş, yer örtücü bitkiler en çok ürettiğimiz tür. Mevsimlik, saksı bitkileri var, çalı, ağaç, ağaççık hepsi burada üretiliyor. Bayındır'a gelen çiçekçi, istediği tüm türleri alıp gidiyor. Doğal bir klima var ilçede, üretim için çok iyi noktada. Aslında biz günü birlik satım yapar durumdayız. Geçim derdindeyiz. İleriye dönük yatırım yapamıyoruz. Ama bunu sağlayama da kararlıyız" dedi. Çiçekçilik sektöründe önemli bir aşamaya gelen ilçelerinde bu yıl krizin etkilerinin görüldüğünü de vurgulayan Sabri Koçaroğlu, "Bu yıl üretimimiz çok arttı. Ancak ihracat yapamıyoruz. Arz çok, talep yok. Talep olmadığı için çiçekler elimizde kaldı. Fiyatlar geçen yıllara oranla türlerine göre, yüzde 40 - 50 oranlarında düştü. Rusya'yla yaşanan krizden olumsuz etkilenen Antalya ve Akdeniz bölgesinden otelciler gelmedi. Bu nedenle en büyük pazar kaybını yaşadık. Rusya krizi bizleri de etkiledi. Turizm patlarsa, çiçek sektörü patlar. Birbirine bağlı, turist gelmezde otel açılmazsa, bizden bitki alınmaz. İkinci olarak da inşaat sektörünün gelişmesi lazım. Çünkü kurulan sitelerdeki çevre düzenlemeleri, peyzaj çalışmaları bizim için çok önemli. Rusya'yla kriz devlet işleri. Onlar düzeltirse arayı, biz çiçekçilerin de işleri düzelir. İki sektörde, olumlu anlamdaki gelişmeleri bekliyoruz."
DHA