4.5G'ye saatler kaldı

4.5G'ye geçiş için saatler kaldı. Bu gece Türkiye 00.01 itibariyle 4,5G'ye geçiş yapacak. Mobil internet hızını 10 kat artıracak bu yeni dönem için abonelerin sim kartlarını değiştirip onay vermesi gerekiyor

Abone ol

Mobil iletişim dünyasının son teknolojisi olarak kabul edilen 4.5G’nin Türkiye’de hayata geçmesine saatler kaldı.

1 Nisan'da hayatımıza giren bu yeni teknoloji için operatörler tüm hazırlıklarını tamamladı.

Peki bu yeni dönemde tüketicileri neler bekliyor?

Kullanıcılar 4.5G'ye geçmek için neler yapmalı?

Faturalarımız kabaracak mı yoksa daha mı az ödeyeceğiz?

İşte 4.5G ile ilgili bilinmeyenler

MOBİL İNTERNET HIZI 10 KAT ARTACAK

Her şeyden önce 4G ile 4.5G arasında fark olmadığını bilmeniz gerekiyor. Yani 4.5G Türkiye'ye has bir tabir. 4G'nin geldiği en son noktayı temsil ediyor. Basitçe açıklamak gerekirse, 4.5G ile cebimizdeki internet tam 10-12 kat daha hızlı olacak. Şu anda 3G saniyede yaklaşık olarak 28 Mbps'lik bir hız sunuyor. 4.5G'ye geçildiğinde ise bu hız saniyede ortalama 375 Mbps olacak. Yükselen hız sayesinde belirli büyüklüğe sahip bir fotoğraf, video veya herhangi bir dosyayı çok daha düşük sürelerde alıp gönderebileceksiniz. 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 GB büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6 saniyeye düşecek. LTE tabanlı teknolojiler sayesinde sesli görüşmelerin kalitesi de artacak.

1 NİSAN'DA, 81 İLDE HİZMETE GİRECEK

Operatörler, 1 Nisan 2016’dan itibaren yeni teknolojiyle vatandaşlara 81 ilde hizmet vermeye başlayacak. Ancak ilk etapta herkes 4.5G'ye bağlanamayacak. Bu anlamda nüfusu yoğun yerler daha avantajlı olurken, kırsal kesimler ise dezavantajlı

konumda. Türkiye'de zamanla 4.5G'yi çekmeyen yer kalmayacak. İhale şartnamesine göre operatörler yetkilendirmenin ardından 7 yıl içinde Türkiye nüfusunun yüzde 95’ini, 8 yıl içinde de tüm il ve ilçelerin nüfusunun yüzde 90’ını kapsama alanına almak zorunda. Otoyol, hızlı ve yüksek hızlı tren hatları ile 1 kilometrenin üzerinde uzunluğu olan tüneller 3 yıl içinde yüzde 99’u 4.5G çeker hale gelecek.

4.5G'YE GEÇMEK İÇİN MÜŞTERİ ONAYI

GSM operatörleri tarafından 1 Nisan itibarıyla abonelerin kullanımına sunulacak olan 4,5G teknolojisi ile mobil data iletişiminde hız rekorları kırılacağını dile getiren Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, "4,5G'ye uyumlu telefon ve sim karta sahip olan abonelerin, bağlı bulundukları operatöre SMS göndermeleri veya operatör bayileri ya da çağrı merkezleri üzerinden 4,5G hizmetinden yararlanmak için onay vermeleri, taleplerini beyan etmeleri gerekiyor. Bu şekilde abonelik başvurusunda bulunmuş sayılacaklar." diye konuştu

SIM KARTLARINIZI ÜCRETSİZ DEĞİŞTİRİN

Eğer SIM kartınız 4.5G’ye uyumlu değilse değiştirmek zorundasınız. Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone sim kartlarını şimdilik ücretsiz olarak değiştiriyor. Hatta her bir operatör yanında 1 GB interneti de hediye ediyor. Sim kartınızın 4.5G'ye uyumlu olup olmadığını SMS yoluyla ya da operatörlerin kendi web sitelerinden sunduğu hizmetle öğrenebilirsiniz.

İSTEYEN 3G'Yİ KULLANABİLECEK

4.5G'ye geçişte onay şartı arandığı için 3G'de kalmak isteyenlerin, "acaba yüksek fatura öder miyim, farkında olmadan geçer miyim" gibi endişelere kapılmasına gerek yok. İsteyen 3G isteyen de 2G'yi kullanmaya devam edecek.

YÜKSEK HIZ, PİL ÖMRÜNÜ AZALTACAK

2G'de telefonun ortalama şarjı 4-5 gün giderken, 3G'ye geçişle birlikte 24 saate kadar düşmüştü. Benzer durum 3G'den 4G'ye yaşanmayacak. Her ikisinde de video izleme süresi aynı olacağı için şarj tüketimine ekstra bir etkisi olmayacak. Ancak şarj tüketimini kullanım alışkanlıkları belirleyecek. 4.5G ile daha fazla video izleyeceğiz. Aynı zamanda 3G'de yaşanan kesintiler 4.5G'de yaşanmayacak. Dolayısıyla yüksek hız ve kesintisiz video deneyimi şarj ömrünü kısmen de olsa azaltacak.

BİLGİSAYARA DA 4.5G HIZI GELİYOR

Akıllı telefonlar aynı zamanda bir modeme dönüşebiliyor. Bu özelliğini kullanarak 4.5G hızını dizüstü bilgisayarlarınızda kullanabileceksiniz. 4.G ile birlikte ADSL zamanla ortadan kalkacak. Evdeki fiber internetin hızı ise şuan için değişmeyecek. 4.5G'de kotaların artmasıyla fiberde de hem hız hem de kotalar artacak. Fiber sınırsız bir hız sunan teknoloji olduğu için önemini hiç bir zaman yitirmeyecek. Özellikle akıllı evlerle fiber başrol oynayacak.

BANKA ŞİFRENİZİ YENİDEN EŞLEŞTİRİN

4.5G’li sim kartlarını alan kullanıcılar bankacılık işlemlerinde sıkıntı yaşayabiliyor. Bunun sebebi de internet ve mobil bankacılık uygulamalarına giriş için kullanılan tek kullanım şifrenin tek bir SIM kartla eşleştirilmesi. Birçok banka internet sitelerinin ana sayfalarından bilgilendirmeler paylaşarak müşterilerine konu hakkında bilgi verdi. Verilen bilgilere göre tek kullanımlık şifrenin size gelmemesi durumunda, müşterisi oldukları bankanın telefon bankacılığını araması, ATM’lerde şifre işlemleri menüsünde yer alan ‘SIM Kart bloke kaldırma’ adımını kullanması veya doğrudan şubeden destek alması gerekiyor.

"ALO" DEMEK İÇİN BEKLEYEBİLİRSİNİZ

3G bağlantısına sahip iki kullanıcı arasındaki telefon görüşmesi bağlantısı ortalama 5 saniyede gerçekleşiyor. Ancak 4.5G’de bu rakamın 8 saniyeye kadar çıkması bekleniyor. Bunun sebebi de yeni teknolojinin kullanılmaya başladığı ilk dönemlerde kapsama alanlarının geniş olmaması ve iletişim operatörü şebekelerindeki 4.5G penetrasyonunun yüzde 20 civarında olması geliyor. Örneğin 4.5G şebekesine bağlı bir abone 3G şebekesine bağlı birini aramak istedi. Bu esnada 4.5G’ye bağlı akıllı telefon arama şebekesini 3G’ye düşürecek. Bu düşürme esnasında da 3 saniyelik aksama (hitch) yaşanacak.

ulusalkanal.com.tr

Telefonunuz 4.5G ile uyumlu mu? (4.5G uyumlu cihaz listesi) Bilim ve Teknoloji WhatsApp'ta artık bold ve italik formatlarda yazı yazılabilecek Bilim ve Teknoloji 4,5G'ye sayılı saatler kaldı Bilim ve Teknoloji Türkiye en çok siber saldırıya uğrayan kaçıncı ülke Bilim ve Teknoloji