Genelkurmay'dan Votel’e yanıt: IŞİD’le mücadele PYD ile yürümez

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel’ın Genelkurmay Başkanlığı'ndaki görüşmesinin ayrıntıları ortaya çıktı. Genelkurmay, PYD ve Suriye konusunda taleplerini ileten Votel’e, “IŞİD’le mücadele PYD ile yürümez” yanıtını verdi. Genelkurmay’ın Votel’e ayrıca, Suriye’nin toprak bütünlüğünü hatırlattığı öğrenildi. Güvenlik kaynakları ziyareti, “ABD Türkiye'ye rağmen kendi kafasına göre bu bölgede at koşturamayacağını anladı” şeklinde yorumladı.

Abone ol

Suriye’de PYD ile 11 saat gizli görüşmeler yapıp ardından Türkiye’ye gelen ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel, Genelkurmay Başkanlığı'ndan istediği desteği alamadı.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Karargah’ta görüşen Votel, Suriye’de yaptığı temasları aktardı. Votel, Güler’e, olası bir Rakka operasyonu konusunda bilgiler verdi.

Votel'a TSK'nın Rakka operasyonuna sahada silahlı gücüyle katkı sağlamasına sıcak bakmadığı mesajını verdi. “PYD desteği olmaz ise Türkiye, Rakka operasyonunun içinde yer alır mı?” sorusuna ise Türk yetkililerin, “Suriye politikamız bellidir. Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalı” yanıtını verdiği belirtildi. "PYD/YPG terör örgütüdür" görüşü CENTCOM Komutanı'na da yinelendi.

ABD-PYD işbirliğinden duyduğu rahatsızlığı ileten Türk tarafı, Azez-Cerablus hattının PYD’nin eline geçmesine asla müsaade edilmeyeceği vruguladı.

Türkiye'den umduğunu bulamayan ABD'li General, bu kez de, olası bir Rakka operasyonunda İncirlik Üssü’nün kullanılıp kullanılmayacağını dordu. Türk tarafının yanıtı, “İncirlik, IŞİD’le mücadele için açılmıştır ve koalisyon bu amaçla kullanmaktadır” oldu.

Görüşmelerle ilgili Ulusal Kanal'a konuşan bir güvenlik yetkilisi, "ABD, Türkiye’ye rağmen kendi kafasına göre bu bölgede at koşturamayacağını anladı” değerlendirmesini yaptı. ABD’nin, PYD’ye başlangıçta çok güvendiğini söyleyen yetkili, “ABD’nin PYD ile işbirliğinde demek ki bazı sıkıntıları var” diye konuştu.

Halen Türkiye’de olan Votel’ın programı sır gibi saklanıyor. Ulusal Kanal’ın ulaştığı ABD Büyükelçiliği yetkilileri, Votel’ın Türkiye ziyaretinin daha ne kadar süreceğini ve başka hangi Türk yetkililerle görüşeceğini bilmediklerini söyledi.

ulusalkanal.com.tr

F tipi örgütün okulları Maarif Vakfı'na devredilecek Gündem F tipi örgütün okulları Maarif Vakfı'na devredilecek Gündem Efes-2016 Tatbikatı'nda top atışı eğitimi verildi Gündem İbrahim Toraman hakkında zorla getirilme kararı Gündem