Bu fidanlar kurumadı, renk değiştirip sarardı!

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, kurutulan binlerce fidan için bu açıklamayı yaptı…

Abone ol

Yusuf Yavuz

Isparta’da ağaçlandırma sahasına dikilmek üzere araziye getirilen binlerce fidanın ilgisizlik yüzünden kurumasıyla ilgili haberimizin ardından bir açıklama yapan Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, “yapraklı bu fidanlar kurumamış mevsimsel olarak renk değiştirip sarardığı için kurumuş gibi görünmektedir. İlkbahar ayı ile birlikte vejetasyon mevsimi başladığında resimdeki yapraklı fidanlar tekrar yeşil rengine kavuşarak doğadaki yerini alacaktır" ifadelerine yer verdi.

Isparta şehir merkezini de kapsayan kıraç arazide erozyon kontrolü amacıyla dikilmek için sahaya getirilen binlerce sedir, ardıç ve çam gibi ağaç türlerini de barındıran fidanın ilgisizlik yüzünden kurumasıyla ilgili haberimizin ardından çalışmayı yürüten Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’nden yazılı bir açıklama geldi.

FİDANLAR EROZYON KONTROLÜ İÇİN SAHAYA DİKİLECEKTİ

Isparta kent merkezi ve Yakaören köyünü kapsayan 335 hektarlık arazide erozyon kontrolü çalışması için saha hazırlıklarının tamamlandığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “

Yapılan arazi hazırlıkları sonrasında sahaya dikilmek üzere yaklaşık, 110.000 tüplü ardıç fidanı, 20.000 tüplü sedir fidanı olmak üzere toplam 130.000 adet ibreli ve 10.000 tüplü yabanıl meyveli ( Alıç, Erik, Zerdali, Kuş Kirazı vb. yapraklı ) fidan türleri dikilmek üzere saha kenarına nakli yapılarak, 26.10.2016 tarihinde dikim çalışmalarına başlanmıştır.

‘FİDANLARIN SULANMASINA İHTİYAÇ YOKTUR’

Vejetasyon mevsimi bittiğinden, fidanların büyümesi durduğundan, su ihtiyacı olmadığı için sahaya nakli yapılan fidanların sulanmasına da ihtiyaç yoktur. Söz konusu haberde bahsedilen ve dikilmek üzere sahaya getirilen tüm tüplü fidanların tutma başarısını arttırmak için arazözlerimizle dikim yapılmadan önce sulama işlemi yapılmaktadır.

‘BU FİDANLAR KURUMADI, RENK DEĞİŞTİRİP SARARDI’

İbreli türler her dem yeşil olduğu için yapraklarını dökmez ve sararmazlar. Bu nedenle yılın her ayında yeşil görünürler. Ancak resimde kurumuş, sararmış gibi gösterilen fidanlar, yabanıl meyve diye isimlendirilen ve yaban hayvanlarının beslenebilmeleri için sahaya dikmeyi planladığımız yapraklı fidanlardır. Bu fidanlar yapraklı türlerdir. Yapraklı fidanlar vejetasyon dönemi dışında, mevsim itibari ile özellikle soğuk havalar nedeniyle yaprakları sararır ve dökülür. Fotoğraflardan’da görüleceği üzere yapraklı bu fidanlar kurumamış mevsimsel olarak renk değiştirip sarardığı için kurumuş gibi görünmektedir. İlkbahar ayı ile birlikte vejetasyon mevsimi başladığında resimdeki yapraklı fidanlar tekrar yeşil rengine kavuşarak doğadaki yerini alacaktır.”

Bitlis merkezli FETÖ operasyonunda 8 gözaltı Yurt Aksaray’da FETÖ'den 370 şüpheli tutuklandı Yurt Aile içi kavga yangınla son buldu Yurt Denizli’de kaçak kazı yapan 13 kişi yakalandı Yurt