Barzani görevine devam edecek mi?

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin görev süresine ilişkin tartışma sürüyor. KDP, KYB, Goran hareketi ve İslami Birlik Partisi ile İslami Toplum Partisi'nin katıldığı toplantıda, 13 madde üzerinde uzlaşma sağlandı. Ancak Barzani’nin görevine devam edip, etmeyeceği hala belirsiz... Tarafların, 30 Ağustos’ta tekrar bir araya geleceği ifade edildi.

Abone ol

Irak’ın kuzeyinde süren başkanlık krizinde taraflar 13 madde üzerinde anlaşma sağladı. Ancak Barzani'nin görevine devam edip, etmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Erbil’de düzenlenen toplantıya Barzani’nin partisi KDP, İran’a yakınlığıyla bilinen KYB ve Goran hareketi, İslami Birlik Partisi ile İslami Toplum Partisi katıldı. Toplantı sonrası açıklamayı Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin yaptı. Hüseyin toplantının olumlu geçtiğini ancak tarafların nihai bir anlaşmaya varamadığını söyledi; “Tartışmalı konuların nihai bir karara bağlanmasını ümit ediyoruz" dedi.

Hüseyin başkanlığın yetkileri, başkanlık seçimlerinin nasıl yapılacağına ilişkin konuların tekrar ele alınacağını dile getirdi. Tarafların 30 Ağustos’ta tekrar bir araya geleceği ifade edildi.

Toplantıya Amerikalı bir heyet de katıldı. Amerika’nın Barzani’nin görevine devam etmesi yönünde görüş bildirdiği öğrenildi.

Görev süresi dolan Barzani, başkanlık yetkisini 2 yıl daha kullanmak istiyor. Muhalefet partileri ise Barzani’nin bu isteğine karşı çıkıyor. Bölgesel Kürt yönetimine bağlı Şura Meclisi, Barzani’nin 2 yıl daha görevine devam edebileceği yönünde karar almıştı. Karara muhalefet partileri tepki göstermişti. KDP dışındaki koalisyon partileri, başkanın parlamento tarafından seçilmesi yönünde yasal düzenleme yapılmasını istiyor.

ulusalkanal.com.tr

Rusya'nın uzay ittifakı Dünya NASA'dan ürküten uyarı Dünya 50 kişi bu kamyonda ölü bulundu Dünya O patlama ile ilgili 12 kişi gözaltına alındı Dünya