İzmit Körfezi'ndeki akaryakıt sızıntısı
"Hersek Lagünü'nde kirlilik tamamen yok edildi. Yalova kıyılarında yapılan çalışmalar sona erdi. Hersek Lagünü büyük bir faciadan kıl payı kurtuldu. Şu anda bir sıkıntımız yok"
AA - Kocaeli'nin Dilovası ilçesindeki limanda, tanklar arasında ikmal yapılırken denize akaryakıt sızması sonucu oluşan kirlilikten etkilenen Hersek Lagünü ve kıyılarında yürütülen temizlik çalışmaları tamamlandı.
"2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü" dolayısıyla Hersek Lagünü kıyısında kuş gözlem etkinliği yapıldı.
Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, büyük bir felaketi, lagünün içine sızmadan kısa sürede önlediklerini söyledi.
Oral, "Kuş oteli" olarak tabir ettikleri Hersek Lagünü'nde tehlikenin atlatıldığını vurgulayarak, "Lagünde kirlilik tamamen yok edildi. Yalova kıyılarında yapılan çalışmalar sona erdi. Hersek Lagünü büyük bir faciadan kıl payı kurtuldu. Şu anda bir sıkıntımız yok." diye konuştu.
Yalova ve Kocaeli valilikleri, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile birlikte çalıştıklarını anlatan Oral, şöyle devam etti:
"Şu anda bölgemizde hem kıyımız için hem de gölümüz için tehlike kalmadı. Hepsi temizlendi. Çıkan atık maddeler de Çevre Müdürlüğünün kontrolünde atık tesislerine gönderiliyor. Kuşlarımız da temizlendi. Ben emeği olan herkese teşekkür ediyorum. 70 civarında kuşumuzda hasar vardı. Yarısı öldü, diğer yarısını da arkadaşlarımız kurtardı. 10 günlük çalışma yürüttük. Bizim bölgemizde çalışmalar bitti. Bölgemiz temizlendi."
"Kuş otelimiz misafirlerini ağırlıyor"
Oral, Hersek Lagünü'nün göçmen kuşların uğrak noktası haline geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Tür sayısı da giderek arttı. Hem kuğularımız hem flamingolarımız hem diğer kuşlarımızla birlikte tür sayımız 192 olarak tespit edildi. Sulak Alanlar Günü'nü de burada kutlayalım istedik. Kuş otelimiz şu anda misafirlerini ağırlıyor. Burasını güvenli bölge olarak gördükleri için sayıları da her geçen gün artıyor. İlk sayım rakamı 100 civarındaydı. Şimdi ise sayı 192'yi bulmuş durumda. Kuş türü sayısı iki katına kadar arttı. Dolayısıyla gölümüzde sayı daha da artacak."
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Yalova Şube Müdürü Nevzat Alğan da zamanında yapılan hızlı müdahale ile facianın önüne geçildiğini bildirdi.
"İyileşenleri tekrar doğaya saldık"
Kuşların tedavilerinin, Yalova Belediyesi ve Bursa'da yapıldığını anlatan Alğan, şunları dile getirdi:
"İyileşenleri tekrar doğaya saldık. Çok şükür başkanlarımız ve kaymakamımızla gece yarılarına kadar petrol atıklarını topladık. Çok şükür bu tehlikeyi atlattık. Sızıntı setin 10-15 metre içerisine kadar girdi. Hemen müdahale edilmemiş olsaydı gölün tüm iç kısmına girecekti. Yaklaşık 3-4 gündür herhangi bir atığımız kalmadı. Takipteyiz. Daha önce burada avcılık yapılıyordu. Yaptığımız çalışmalarla artık burası tamamen ava yasaklandı. Üreme de devam ediyor. 192 kuş türü tespit edildi. En son da 8 adet 'Dik Kuyruk' tespit edildi. Bunların tespit edilmesi demek uluslararası düzeyde burasının sulak alan statüsü kazanması demek. İleride inşallah bunu da başaracağız."
Öte yandan, kuş gözleminin yapıldığı etkinliğe Altınova Kaymakamı Zafer Engin, Yalova Kent Konseyi Başkanı İsmail Mutlu, TEMA Vakfı İl Temsilcisi Faruk Tezcan, Yalova Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Kandemir, il genel meclisinin Altınovalı Üyeleri Ali Çorbacı ve Mustafa Tunalı ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.