Avrupa Parlamentosu’ndan 7 Haziran raporu

7 Haziran Genel Seçimleri için Türkiye’ye gelen Avrupa Parlamentosu Parlamenterler Meclisi üyeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim kampanyası yürütmesini "endişe verici" buldu. Avrupalı heyetin hazırladığı 4 sayfalık raporda, Türkiye'de seçimlerin eşit koşullarda yapılmadığına yönelik ciddi tespitler yer aldı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP lehine seçim kampanyası yürütmesi Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyelerince "Endişe verici" olarak değerlendirildi.

Hollandalı Tiny Kox başkanlığındaki Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi 7 kişilik heyet, 5-6 Mayıs’ta seçimlere ilişkin gözlem yapmak üzere Türkiye’ye geldi. Parti temsilcileri, Yüksek Seçim Kurulu, İçişleri Bakanı, RTÜK ve demokratik kitle örgütleri ile basın kuruluşu temsilcileriyle toplantılar yapan Avrupalı heyet, izlenimlerini 4 sayfalık bir rapor haline getirdi.

Raporda seçimlerin adil ve eşit koşullarda yapılması konusunda duyulan endişelerin başında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eylemleri yer aldı. Anayasada tarafsız kalması belirtilen Cumhurbaşkanının seçim kampanyasına aktif olarak katılması “ciddi endişe” kaynağı olarak nitelendirildi.

Avrupalı parlamenterler, “Türk yasal sistemine ve Avrupa Konseyi standartlarına göre, seçimde eşit koşullar tüm katılımcılar için sağlanmalı” çağrısını yaptı.

Seçimlerde sahtekarlık yapılacağına dair kaygılara dikkat çekilen raporda, kamu kurumlarının tarafsızlığı ve medya özgürlüğüne yönelik kısıtlamalarla ilgili uyarılar da yapıldı. Heyet TRT de dahil tüm televizyon kanallarına tarafsız ve kampanyada eşit medya olanağı verilmesi gerektiğini savundu.

Heyet, yüzde 10 seçim barajının bazı partilerin Meclis’e girmesine engel olduğunun altını çizdi “Bu seçmenin tercihi ile TBMM’nin oluşumunda büyük çelişkiye işaret edebilir” ifadelerini kullandı.

Oy pusulalarının sayılmasıyla ilgili şüphe uyandıran uygulamalar da raporda yer aldı. "24 gün boyunca depolanacak oy pusulalarının sayımı ve transferi konusunda endişeler var” denildi.

ulusalkanal.com.tr

Raporun arkasındaki gerçek! Gündem Türk şirketine ait gemi bombalandı! Ölü ve yaralılar var! Gündem TSK'dan Genelkurmay Başkanı Necdet Özel açıklaması Gündem TSK'dan Kenan Evren açıklaması Gündem