Doğalgaz yüzde 14 ucuzlayacak

Petrolü 6 ay gecikmeli takip eden doğalgaz fiyatının 2016’da yüzde 14 düşeceği hesaplanıyor. İndirim Rusya Ekonomi Bakanlığı'nın açıklaması ile ortaya çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Rusya'nın indirimini yüksek kur nedeniyle vatandaşa yansıtmama eğiliminde.

Abone ol

Petrol fiyatına bağlı belli bir formül üzerinden hesaplanan ancak trendi 6 ay gecikmeli takip eden doğalgaz fiyatı 2016’da yüzde 14 düşecek ve bin metreküpü 200 doların altına inecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise kur farkını gerekçe göstererek, doğalgazdaki indirimleri vatandaşa yansıtmama eğiliminde. Bakanlık, seçim öncesi olmasına rağmen böyle bir indirimi ilişkin açıklama yapmadı.

Rusya Ekonomi Bakanlığı, Türkiye dahil Avrupa ülkelerine doğalgaz satış rakamlarında 2016 için yüzde 14 civarında düşüş öngörüyor. Rusya, 2016 yılı için petrol fiyatlarına bağlı olarak hesaplanan doğalgazın 1.000 metreküpünü 199 dolardan satacak. Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri için tahmini rakam ise 174 dolar.

Rusya’nın 2015 doğalgaz satış fiyatları Türkiye dahil Avrupa ülkelerine 1.000 metreküp için 250 dolar olması bekleniyordu.

Enerji piyasası yetkilileri doğalgaz fiyatının 200 dolar sınırına çekilmesi halinde tüketicilerin de gazda indirim beklemesinin hakkı olduğunu düşünüyor.

Bir sektör yetkilisi, "Enerji Bakanlığı yetkilileri dolar kurundaki artışı gerekçe göstererek doğalgazdaki ucuzluğu perakende fiyatlarına yansıtılmayacağını söylüyor. Ancak gaz fiyatı yarı yarıya azalmışken, kurdaki artış yüzde 30’lar seviyesinde kaldı. Yani tüketici lehine kullanılabilecek bir marj pekala var” diye konuştu.

ulusalkanal.com.tr

Serviscilerden plaka eylemi Ekonomi Bu nasıl şoförlük? Ekonomi Kömür ocağında göçük can aldı Ekonomi En yetkili ağız açıkladı: Taksitte yeni düzenleme Ekonomi