AYM'nin toplu sözleşme kararına sendikalardan tepki
Anayasa Mahkemesi milyonlarca işçiyi ilgilendiren bir karara imza attı. Yüksek mahkemenin kararına göre, bir işçi sendikaya üye olmasa bile o iş yerinde imzalanan toplu iş sözleşmesi farklarından örgütlü işçi gibi yararlanabilecek.
Haber: Seda Akyüz
Sendikalı olmayan bir işçi çalıştığı iş yerinde imzalan toplu iş sözleşmesi hükümlerinden geçmişe dönük yararlanma talebiyle bir dava açtı.
Anayasa Mahkemesi de sendikasız işçinin imzalanan toplu iş sözleşmesi kapsamında geçmişe dönük zam farkını alabilmesine hükmetti. Normalde sendikasız işçi dayanışma aidatı ödeyerek sadece sözleşmenin imzalandığı tarihten sonrası için zam ve diğer haklardan faydalanabiliyordu.
Ancak emek cephesi bu kararı eleştirdi. Sendikalar, Anayasa Mahkemesi kararının örgütlenmenin önünde engel olacağını savundu.
Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul kararın sendikal örgütlenmeye karşı bir darbe olduğunu belirtti:
- Bu kararla sendikal örgütlenmeye karşı bir darbe daha vurulmuştur. Sendikalar gücünü üyelerinden almaktadır. Sendikaya üye olmak kimi zaman işverene karşı durmayı da gerektirir. Anayasa Mahkemesi'nin talihsiz kararıyla tüm süreçte sendikayla omuz omuza olan üye ile sözleşmenin başından itibaren sendikasız olan kişinin de yararlanmasına hükmedildi. Ülkemizde örgütlenme sürecinde yaşadığımız zorlukların yanında bu kararla sendikalarda büyük bir üye kaybı yaşanabilinecektir. En kısa süre içinde yanlışlığın tekrar Yüce Meclisimizce düzeltileceğine olan inancımız tamdır.
Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak konuya ilişkin:
- Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar sendikalaşmanın önündeki engeldir. Toplu sözleşme sürecinde sendikasının yanında duran, zorluğu göğüsleyen, yağmurda, çamurda eylem yapan işçilerle, sendikanın hiçbir kararında yer almayan, sadece dayanışma aidatı veren işçiler bir tutulamaz. Bu kararla işçiler örgütlenmeye gerek duymayacak. Bu da örgütlenmeye engel olacaktır. Ayrıca iş yerlerinde yetki alma sürecinde de sendikalar sıkıntı yaşayacak.