Tanrıkulu'na 'ajan' diyen Yılmaz, CHP Disiplin Kurulunda

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'na "ajan" dediği için partisinin disiplin kuruluna verilen Dilek Akagün Yılmaz, asıl yargılanması gereken kişinin Tanrıkulu olduğunu söyledi

Abone ol

Aydınlık/Ankara Zihni Erdem

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'na "Amerikan ajanı" dediği için CHP Grup Disiplin Kurulu’nda sözlü savunma yapan Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz’ın “asıl sorgulanması gereken kişinin Wikileaks belgelerinde adı TR705 olarak geçen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu olduğunu” söyledi.

CHP Grup Disiplin Kurulu, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan başkanlığında toplandı.

Savunması yarım saat sürdü

Toplantıda, Tanrıkulu'na yönelik “CIA ajanı” sözleri nedeniyle disipline sevk edilen Yılmaz savunma yaptı. Yılmaz’ın savunması yaklaşık yarım saat sürdü.

Edinilen bilgiye göre, Yılmaz’ın savunmasında ortaya çıkan Stratfor belgelerinde "TR 705" adı altında bir konunun yansıdığını belirterek şöyle dedi:

"Her gittiğimiz yerde bize TR 705 sizin partinizde deniliyor. Böyle bir konuda, grupta bazı sorular sorabiliriz, konunun açıklanmasını isteyebiliriz, bunun partiye zarar verdiğini söyleyebiliriz. Bu konuda partinin grup toplantısında söz söyleme özgürlüğümüz var. Bu bir disiplin suçu olarak değerlendirilemez. Burada asıl sorgulanması gereken kişi Wikileaks belgelerinde Stratfor adlı kuruluşun Amerikan Konsolosluğu ile olan iletişimde TR 705 olarak anılan kişidir. Bunu üstlendi. Bununla ilgili haberleri tekzip bile etmedi. Tazminat davası bile açmadı. Kamuoyuna ve bize tatmin edici bir açıklama yapmadı. Taraf Gazetesi’nde Neşe Düzel’e, 'Subaylar tutuklanacak ve emekliye sevk edilecek' dedi. Dedikleri de oldu. Böyle olacağını önceden nasıl bildiğine ilişkin sorulara yanıt vermedi. Kendisi ile ilgili ciddi iddiaları açıklık getirmedi. Yapamıyorsa da gereğini yapılması gerekir. Asıl açıklama yapması gereken kişi Sezgin Tanrıkulu’dur. Grup İç Yönetmeliğine göre bizim söz söyleme özgürlüğümüz vardır, soru sorma hakkımız vardır. Ben bu hakkımı kullandığımdan dolayı bu olayların nedenini niçinini sorguladığımdan dolayı eğer disiplin kuruluna veriliyorsam bu parti hukukuna aykırı bir olaydır. Ve asla da böyle bir şeyi kabul etmiyorum zaten. Bir suç değildir. Disipline verilmesi gereken o, ben değilim.”

'Kurul tarihi bir sorumluluk altındadır'

Partide asıl sorgulanması gerekenlerin, parti tabanında rahatsızlık yaratan TR 705 kod adı ile anılan Sezgin Tanrıkulu, Fethullah Gülen’i savunan ve CHP’ye ağır suçlamalarda bulunan Faik Tunay, Atatürk’ü katliam yapmakla suçlayan Hüseyin Aygün, anadilde eğitim ve özerkliği savunarak BDP ile aynı çizgiye düşen Rıza Türmen ve Anayasa’nın ilk dört maddesini tartışmaya açan Atilla Kart gibi isimler olduğunu belirten Yılmaz, “Disiplin Kurulu’nuz tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyadır. Burada vereceğiniz karar ile bu konulardaki anlayışınızı ortaya koyacaksınız. Ya, CHP’nin ilkelerine sahip çıkacaksınız ya da CHP’ye zarar veren bu anlayışları onaylamış olacaksınız. Tarihe karşı sorumluğunuzu doğru bir şekilde yerine getireceğine inanıyorum” diye sözlerini tamamladı.

Karar 6 Kasım'da

Disiplin kurulu üyelerini soru sormadığı ve Yılmaz’ı dinledikleri öğrenilen toplantıdan sonra Grup Disiplin Kurulu Başkanı Aldan, Yılmaz'ın savunmasını değerlendirdiklerini, kararın, 6 Kasım Çarşamba günü açıklanacağını bildirdi.

“Yandaş muhalefete” seçmenlerinden şiddetli ihtar Gündem Köylü yol kesti Gündem Faruk Çelik: İşletme kusurlu Gündem Kılıçdaroğlu'ndan süpriz buluşma Gündem