PYD-ABD görüşmeleri deşifre oldu

Washington, PYD’yi IŞİD ile kıstırıp Esad karşıtı cepheye dahil etti

Abone ol

Washington, PYD’yi IŞİD ile kıstırıp Esad karşıtı cepheye dahil etti

ABD, IŞİD’in Ayn el Arap’ı kuşatmasıyla birlikte PYD’yi Esad karşıtı cepheye çekmek istiyor. ABD’nin Eski Şam Büyükelçisi Robert Ford, PYD ile bu konuda defalarca görüştüğünü Foreign Policy dergisine açıklıyor

AYN el Arap’ın IŞİD kuşatması altında olduğu bu günlerde Suriye’nin kuzeyinde bulunan PKK uzantılı PYD ile ABD’nin ilişkilerini ifşa eden kriptolu yazışmalar basına sızdı. Washington’un dış politikalarına önemli katkılarda bulunan Foreign Policy adlı derginin haberine göre, Amerikalı makamlar Kürt güçlerini Suriye muhalefetine dahil etmek için, yoğun çaba gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın gizli yazışmalarına ve Amerika’nın son Şam Büyükelçisi Robert Ford’un ifadelerine dayanan habere göre, Ford, Suriye’deki görevi sırasında PKK’nın Suriye kolu PYD ile bir dizi görüşmede bulunmuş. Foreign Policy dergisinin Jake Hess imzalı haberine göre, ABD, Demokratik Birlik Partisi (PYD) adlı terör örgütü ile resmi ilişkilerde bulunmayı “kabul etmese de” ve PYD’nin rakibi olan diğer Kürt grupları “güçlendirip” Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) terör örgütü ile “uzlaştırma” çabası içinde olsa bile, PYD ile gayrı resmi görüşmelerde bulunmuş.

PYD İLE YAKIN TEMAS

PYD’nin resmi görüşme taleplerinin Washington tarafından reddedilmesine rağmen, ABD 2012 yılında PYD ile görüşmeleri başlatmış. Robert Ford görüşmeleri Foreign Policy dergisine şu sözlerle anlattı: “PYD ile ABD arasında aracı olan birisiyle buluştuk. Bu şahısla (erkek) bir çok kez bir araya geldik: ben bir kez buluştum, diğer diplomatlar da başka fırsatlarda görüştü.” Ford’a göre, müzakereler “belki de altı ayda bir” yapıldı ve “Avrupa’da bulunan bir Suriyeli vatandaş”ın arabuluculuğuyla gerçekleşti. Foreign Policy dergisine konuşan ve bu görüşmelere “aşina” olduğunu belirten iki Kürt kaynak, Ford’un Suriye’den gitmek zorunda kalmasından bu yana, görüşmelerin ABD’nin Paris Büyükelçiliği üzerinden devam ettiğini söylediler. Ford, terör örgütleriyle yoğun görüşmelerinden sonra, Şubat 2012’de Şam’dan büyük protestolarla kovulmuştu. Dergiye göre, Ankara’dan gelecek olası bir tepki Washington’un PYD ile görüşmelere yaklaşımını etkilemiş: “Türkiye’nin hasasiyetlerinden dolayı çok dikkatli olmamız gerekiyordu(...) İki talepleri vardı (Türkiye’nin). Birincisi, kendilerine yönelik şeffaf olmamızdan dolayı memnunlardı. Bazen, ilişkiler ve gelip giden mesajlar konusunda bilgi sahibi olduklarını biliyorlardı diye düşünüyorum. İkincisi ise, PYD ile kendilerinin de devam eden görüşmeleri bulunuyordu çünkü PYD’nin Türkiye’ye karşı konumlanmasını istemiyorlardı. Türkler bize şunu söylüyordu; “eğer acele ederseniz, PYD karşısındaki kaldıraç gücümüzü zayıflatacaksınız”.

FORD: PYD İLE İLİŞKİLER GELİŞMELİ

IŞİD’in Suriye’nin kuzey bölgelerine yönelik saldırılarını arttırmasının ardından PYD’nin Batılıları askeri müdahale yapmalarını istemesi sonrasında, ABD’nin PYD’ye Esad’a karşı koalisyona katılmaları konusunda baskı yaptığı belirtiliyor. Foreign Policy dergisinin bildirdiğine göre, ABD-PYD görüşmelerine “aşina” olan Kürt kaynaklar, Washington’un PYD’yi Suriye Ulusal Koalisyonu(SUK) adlı terör ağırlıklı muhalefete dahil olmaları ve Esad’a karşı konumlanmaları ve Barzani’nin Suriye’deki oluşumlarıyla uzlaşmaları için her türlü yolu deniyor. Aynı kaynaklar PYD’nin ise “Suriye rejimi” ile işbirliği yapmayacaklarını ancak İstanbul merkezli Suriye muhalefeti SUK’un kendilerini kabul etmediğini belirtiyor. Haberde, Özgür Suriye Ordusu(ÖSO) ve PYD’nin askeri gücü YPG’nin IŞİD’e karşı mücadelede işbirliği kararının PYD’yi ABD ile anlaşmak konusunda ikna ettiğini belirtiyor.

CIA’ya yakınlığı ile bilinen ve PKK’yı yakından tanıyan gazeteci Aliza Marcus da konuyla ilgili Foreign Policy dergisine açıklamada bulundu ve Washington’un bölgedeki asıl müttefikinin Kürtler olduğu konusunda uyardu: “ABD, bölgedeki en iyi müttefiklerinin Kürtler olduğunu kabul etmeli, genel anlamda Batı yanlısıdırlar, laiktirler ve radikal islamcılığa karşı savaşta Suriye muhalefetine kıyasla çok daha birlik halindedirler.”

Eski Büyükelçi Robert Ford da ABD’nin PYD ile ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini belirtiyor: “şu an PYD, IŞİD timsahıyla burun buruna gelmiş durumda. IŞİD’in artık ortak düşmanımız olduğunu düşünüyorum.”

BARZANİ’NİN GÜCÜ DE TESLİM

ABD, Barzani’nin Suriye’deki fraksiyonu ve PYD’ye rakip olan Kürt Ulusal Konseyi’ni (KNC) güçlendirmeye başladı. Dergi, KNC’nin Türkiye ile de iyi ilişkileri olduğunu belirtiyor. Mayıs 2012’de KNC lideri Abdulhakim Beşar ve delegasyonu, Washington’da Robert Ford, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Yakın Doğu İlişkileri Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman ve ABD’nin Suriye Muhalefeti temsilcisi Frederic Hof bir araya geldi. Foreign Policy’nin elde ettiği Dışişleri Bakanlığı gizli tutanaklarına göre, ABD’nin bu görüşmelerdeki önceliği KNC’yi Suriye Ulusal Konseyi (SUK) adlı terörist ağırlıklı muhalefete dahil etmek ve SUK ile aralarındaki farklılıkları bir kenara itip, öncelik olarak Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı yıkmaya yöneltmelerini sağlamak. Görüşmeler sonrasında ABD istediğini aldı ve KNC Kasım 2013’te İstanbul’da düzenlenen Suriye Muhalefet Koalisyonu’na katıldı.

Aydınlık

Çok yönlü bir aydın Attila İlhan Gündem 'Türkiye'deki en büyük silah ve mühimmat yakalandı' Gündem Van'da ölü sayısı yükseldi Gündem Sebahat Tuncel: Silah verin ama yanlış anlamayın Gündem