"Bekara ev yok" diyene bu ceza verilecek

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı meclise sevk edildi. Tasarı yasalaşırsa, "bekara ev yok" demek, annelik ve gebelik gerekçesiyle bir kadının iş başvurusunu reddetmek tarihe karışacak. Yasaya uymayanlara ise 15 bin liraya kadar para cezası kesilecek

Abone ol

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulması hakkında yasa tasarısı, meclis başkanlığına sunuldu. Tasarı yasalaşırsa idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli ve kamu tüzel kişiliğine haiz Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulacak.

Kurumun görevi insan haklarının korunması olacak. Kurum bir mahkeme gibi çalışacak. Örneğin "bekara ev yok" diyen ev sahine idari işlem yapabilecek. Gerektiğinde 15 bin liraya kadar para cezası kesebilecek.

Tasarıya göre, annelik ve gebelik döneminde iş başvurusu yapan bir kadının başrusu reddedilemeyecek.

Gerektiğinde duyarlılığı arttırmak için kitle iletişim araçlarını da kullanacak. Kamuoyunu bilgilendirmek için de özel raporlar yayımlayacak.

Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmelerinin uygulanmasını izleyecek. Uluslararası toplantılara temsilci gönderecek.

Kurum, Başbakanlık ile ilişkili bir yapıda olacak. Çalışmalarıyla ilgili cumhurbaşkanlığı, meclis ve başbakanlığa sunulmak üzere yıllık raporlar hazırlayacak.

Kurumun karar organı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu olacak. Görev alanına giren konularla ilgili hiçbir organ, makam, merci veya kişiden emir ve talimat almayacak.

Kurul; biri başkan, biri ikinci başkan olmak üzere 11 üyeden oluşacak. Kurulun 8 üyesi Bakanlar Kurulu, 3 üyesi Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek. Kurul başkanı, kurumun da başkanı olacak.

ulusalkanal.com.tr

Tecavüze uğrayan genç kızın babası konuştu Gündem İstanbul'da Sinan Çetin'in oğlu kaza yaptı: Bir polis şehit, bir polis yaralı Gündem Takla atan otomobil metrobüs yoluna girdi! Gündem İstanbul'da feci kaza: 1 ölü, 17 yaralı Gündem