Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanları buluştu

Moskova Suriye'nin geleceği açısından çok önemli bir üçlü görüşmeye ev sahipliği yaptı. Rusya, Suriye ve İran Dışişleri bakanlarının bir araya geldiği zirvede, İdlib dahil Amerika'nın Suriye'deki saldırıları ele alındı.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Moskova'da üçlü zirvde bir araya geldi. Görüşmede Amerika'nın Suriye'deki saldırısının ardından son gelişmeler değerlendirildi.

Lavrov, tarafların Amerika'nın Suriye hükümetine ait hava üssünü vurmasını uluslararası hukuka aykırı bir saldırganlık eylemi olarak gördüğünü söyledi. Lavrov, bu tür olayların tekrarlanmaması çağrısında bulundu.

Lavrov, "Uluslararası hukukun ihlali kabul edilemez. Benzeri eylemlerin barış sürecini baltalamaya ve rejimi değiştirmek için bahane bulmaya yönelik olduğu açık." dedi.

Lavrov, Han Şeyhun'daki olayların Birleşmiş Milletler tarafından tarafsız ve detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini de yineledi. Lavrov, Rusya ve İran'ın tarafsız komisyon oluşturma teklifinin "vicdanı temiz olmayanlar" tarafından engellenmeye çalışıldığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif de Amerika'nın saldırısına ilişkin "Şiddet içeren ve bir ülkenin egemenliğini hedef alan tek taraflı eylemler kabul edilemez." dedi.

Zarif "Amerika, Han Şeyhun'da ne olduğunu anlamak yerine Suriye'ye saldırdı. Biz Rusya ile Lahey'de bu durumun soruşturulması için ciddi çalışma yapıyoruz. Uzaktan soruşturmayı kabul edemeyiz. Olay yerinde inceleme yapılmalı" diye konuştu.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim de kendi halklarına karşı kimyasal silah kullanmadıklarını ve Han Şeyhun'dan gelen görüntülerin montaj olduğunu söyledi. Kimyasal saldırının araştırılması için Rusya ve İran'ın teklifini desteklerini belirten Muallim, kendilerine verdikleri destekten ötürü Lavrov ve Zarif'e teşekkür etti.

Muallim, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün yürüttüğü soruşturmada İdlib'den Türkiye'ye getirilen yaralılar üzerinden numuneler alındığını ve bu nedenle çıkacak sonuçlarını kabul etmeyeceklerini söyledi.

ulusalkanal.com.tr

Dünyanın en yaşlı insanı hayatını kaybetti Dünya Grande-Synthe sığınmacı kampındaki yangın Dünya Gazze'deki tek santralde elektrik üretimi durdu Dünya Azerbaycan ordusu geniş çaplı tatbikata başladı Dünya