Grip ile zatürree aşısı, inme ve kalp krizini önlüyor

KLİMİK Derneği, Erişkin Bağışıklaması Çalışma Grubu (EBÇG) ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, “Grip ve zatürree aşısının birlikte yapılması, inme ve kalp krizi gibi ciddi hastalıklar üzerinde de etkili” dedi.

Abone ol

Aşıyla önlenebilir hastalıklar Türkiye’de ve dünyada çeşitli boyutlarıyla sorun olmaya devam ediyor. Aşılama çocukluk yaş grubunda görülen hastalıkların önemli ölçüde azalmasına, 5 yaş altı ve bebek ölüm hızlarının düşmesine neden olmuştur. Bugün için erişkin yaş grubunda sık görülen, ölümlere, işgücü kaybına neden olan bulaşıcı hastalıkların bir kısmı aşıyla önlenebilmektedir. Bununla birlikte erişkin yaş grubunda aşılama henüz istenilen düzeyde ilgi görmemekte, hekimlik pratiği için de çok özel ve sınırlı durumlarda başvurulan bir yöntem olma özelliğini sürdürmektedir.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nce (KLİMİK) İzmir’de düzenlenecek olan , ‘3. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu’nda (30-31 Mayıs), erişkinlerin aşılanması konusu masaya yatırılacak.

KLİMİK Derneği, Erişkin Bağışıklaması Çalışma Grubu (EBÇG) ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, salgınlar ya da ölümler gibi korkuyu tetikleyen durumlarda erişkin aşılamasının tıp dışı alanların ilgi odağı olduğunu söyledi.

Esin Şenol, “Ancak böyle dönemlerde, eksik bilgi ya da magazinsel haberler nedeniyle aşının yan etkileri gibi olumsuzluklar abartılarak öne çıkarılmaktadır. Bu sempozyumun amaçlarından biri de konunun uygulayıcısı konumundaki hekimlerin konuya bilimsel verilerle sahip çıktığını göstermek ve bilgi ve bilimin verileri ile konunun ele alınmasını sağlamaktır” dedi.

“55 YAŞ ÜZERİ TÜM ERİŞKİNLERE ZATÜRREE VE GRİP AŞISI YAPILMALI”

Prof. Dr. Esin Şenol, grip ve zatürree aşısının erişkin ölümlerini azaltmak bakımından çok başarılı olduğunu kaydetti.

Şenol, "Hong Kong'da yapılan ve bugüne dek yapılmış en büyük aşı etkinlik çalışmalarından biri olan CAPiTA (Erişkinlerde Toplumdan Edinilmiş Pnömoniye Karşı Bağışıklama) Çalışması sonuçlarına göre, 65 yaş ve üstü aşı uygulanan yaklaşık 85 bin erişkinde, zatürreede anlamlı oranda azalma kaydedildiği ortaya konuldu. Çalışmanın sonucuna göre zatürree aşısı zatürreeyi azaltmak bakımından da etkili ve başarılı bulunmuştur. Grip ve zatürree aşısının birlikte yapılması, sadece grip ve zatürree değil, inme ve kalp krizi gibi ciddi hastalıklar üzerinde de etkili” diye konuştu.

Erişkinlere uygulanan aşılar ise şöyle:

İnfluenza (Grip), Pnömokok (Zatürree),Hepatit A, Hepatit B, Suçiçeği, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Menegokokal hastalık, HPV(Human papilloma virüs), Herpes zoster (Zona aşısı).

Prof. Dr. Esin Şenol, grip ve zatürree aşısının 55 yaş üzeri herkese yapılması gerektiğini belirterek, diğer aşıların kişilerin sağlık, yaş, meslek, yaşam stili gözden geçirilerek uygulanacağını belirtti.

“YAKIN GELECEKTE EBOLA AŞISI KULLANILABİLECEK”

Prof. Dr. Esin Şenol, pek çok enfeksiyon hastalığına karşı aşı geliştirildiğini, en yakın gelecekte ebola aşısının kullanılabileceğini vurgulayarak, “Ebola, Kuş Gribi, Hepatit C, HIV, çok ilaca dirençli tüberkülozun global tehdit oluşturması nedeniyle yeni tüberküloz aşısı üzerinde çalışmalar yürütülüyor. En yakın gelecekte Ebola aşısı kullanılabilecek gibi duruyor” şeklinde konuştu.

LÖSEV annelerinden Sağlık Bakanlığı'na önemli çağrı! Sağlık Almanya'da korkutan araştırma: Sigaradan ölen kadınların sayısı artıyor Sağlık Meslek liselilerin 2 yıllık şansı azaldı Sağlık Sağlık Bakanlığı psikiyatri hastalarının kimlik, adres ve tanı bilgilerini istedi Sağlık