Pamuk tahtını kaybetti
Adana'da yıllarca en çok üretilen ürün olan pamuk, tahtını mısır ve ayçiçeğine bıraktı. Pamuk ekim alanları son 10 yılda 100 bin dekar azaldı. Pamuktan para kazanamayan çiftçiler başka alanlara yöneldi
"Beyaz altın" adıyla bilinen pamuk, artık Adana'da yok denecek kadar az üretiliyor. Çiftçi ya pamuk ekmeyi bırakıyor, ya da başka alana yöneliyor.
Öyle ki, kentteki pamuk ekim alanları son 10 yılda 100 bin dekar azaldı.
Çiftçilerin pamuk üretiminden vazgeçmesindeki en önemli neden masrafın yüksek olması. Buna karşılık satış fiyatı da oldukça düşük. Çiftçi para kazanamayınca farklı alanlara yöneldi.
Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt, çiftçilerin pamuk üretimi yerine mısır ve ayçiçeğine yöneldiğini söyledi. Bunun nedeni iki ürünün daha kolay yetiştirilmesi.
Çiftçiler pamuk üretmiyor ancak Türkiye pamuk ithal ediyor. Ülke üretiminin pamuk ihtiyacını karşılamaya yetmediğini söyleyen Söğüt, bu yüzden ithalat yapıldığını belirtti.
Söğüt ayrıca, dünya piyasasında pamuğun ucuz olmasının ithalatı tetiklediğini belirtti.