Biden zaferini ilan etti: ''ABD'ye yeniden saygı duyulması için çalışacağım''

3 Kasım'da başlayan çekişmeli yarışta Demokrat Joe Biden zafer ilan etti, ABD'nin yeni başkanı olduğunu ilan etti. Kritik eyalatler diye gösterilen Pensilvanya'da Biden, 284 delegeye ulaştı. Biden ekibi zafer konuşmasını memleketi Delawer'de yaptı. ABD'yi yeniden dünyanın lideri yapacağını savunan Joe Biden, "Bölen değil birleştiren bir başkan olmaya söz veriyorum" dedi.

Abone ol

Bir aydır ABD'de kaosa neden olan seçim yarışında zaferini ilan eden Demokratlar oldu.

4 eyalette sayım sürerken Pensilvanya'daki son sayım ile 284 delegeye ulaşan Demokrat aday Joe Biden, beklenen adımı attı, başkanlık yarışını kazandığını duyurdu.

ABD sokaklarında Demokratların sevinç kutlamaları vardı. Bir çok eyalette sokaklarda gösteriler düzenlendi.

46. ABD başkanı olarak zafer konuşmasını beklendiği gibi doğup büyüdüğü Delawer'de yaptı. Sahneye ilk çıkan Başkan Yardımcısı Kamala Harris oldu.

Harris şunları söyledi: "Demokrasiyi korumak fedakârlık gerektirir. Bu mutluluğu ve beraberliği getirir. Kendi demokrasimiz bu seçimde pusulaydı. Dünya bizi izlerken siz Amerika için yeni bir gün yarattınız. Ekibimize teşekkür ediyorum. Bu galibiyeti mümkün kıldığınız için durmadan çalışan tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Demokrasimizin güvenilirliğini korudunuz. Rekor sayıda oy verdiniz. Siz yeni ABD için yeni bir devir başlattınız.”

Harris, ülke tarihinin ilk siyahi, göçmen kökenli başkan yardımcısı olarak öne çıkıyor. Seçimden önce Demokratların başkan adayı olmak için Biden ile karşı karşıya gelmiş, az bir farkla adaylığı kaptırmıştı.

Joe Biden ise şunları söyledi: “Bu ulusun halkı konuştu. Bize net bir galibiyet verdiler. Çünkü biz halkız. Tarihteki en fazla oyla kazandık. beni şaşırttığını itiraf etmeliyim. Ülkenin dört bir yanında bir umut gördük. Bana gösterilen güvenden dolayı çok mutlu oldum. Bölen değil birleştiren bir başkan olacağıma söz veriyorum. Tüm halkın güvenini kazanmak için çalışacağım. Zaten ABD'de bundan ibarettir. Bizim yönetimimiz de bunun için çalışacak. ABD'ye dünyada yeniden saygı duyulması için çalışacağım. Başkan Trump'a oy verenlerin yaşadığı hayal kırıklığını anlıyorum. Ben de iki kez kaybettim ama şimdi birbirimize şans verelim. Şimdi, sert söylemleri bir kenara bırakma, tansiyonu düşürme ve birbirimizi dinleme ve kaydetme zamanı. Rakiplerimize düşmanımız gibi davranmayı bırakmak zorundayız, onlar düşmanımız değil, Amerikalı. Bizim amacımız ahlakı, adaleti, bilimi ve umudu üstte tutmaktır. Virüsle mücadelemiz, ekonomi ile mücadelemiz önde olmalıdır. Irkçılıkla mücadele bizim önceliğimiz olacaktır.”

Azerbaycan Ordusu Karabağ’ın Kalbi Şuşa’yı aldı Dünya ABD'de 59. başkanlık seçimlerini Joe Biden kazandı Dünya ABD Başkanlık seçimlerinde kritik saatlere girildi Dünya ABD'de son bir haftada Kovid-19 vaka ve ölümlerinde hızlı yükseliş yaşandı Dünya