“ABD –Türkiye ilişkileri fevkalade gergin"

“ABD –Türkiye ilişkileri fevkalade gergin. Nedeni Türkiye’nin IŞİD’e karşı asker gönderme ve PYD’ye silah verme konusundaki tutumu”. Bu tespit Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza’ya ait. Bryza, PKK-PYD’ye destek vermediği için Türkiye’yi eleştirdi. Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Erdoğan'ı hedef alan sözlerinin ddoğru olduğunu, özür de dilenmediğini söyledi.

Abone ol

Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza, "PKK’nın Suriye kolu PYD’ye silah verilmemesi" nedeniyle Amerika'nın Türkiye'ye olan kızgınlığı ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Bryza, “ABD ile Türkiye arasındaki gerginliğin IŞİD ve PYD konuları nedeniyle arttığını belirtti.

"ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler fevkalade gergin. Bunun da nedeni IŞİD. New York görüşmesinin amacı anladığım kadarıyla Türk tarafının IŞİD’e karşı askeri kuvvet göndermede ikna edilmesiydi. İncirlik’in yanında Kürt milislere karadan silah ve eğitim sağlanmasını da hedefliyordu"

Bryza Ayn El Arap’ın düşmesini "felaket" olarak niteledi, Türkiye’yi PKK-PYD'ye yardım etmediği için eleştirdi.

"Mesele hala halledilemedi. Türk tankları hala Kobani'nin karşı tarafındaki sınırda bekliyor ama hiçbir şekilde hareket geçmiyor. Türkiye bile bile kaybediyor. Kürt toplumlarını uzaklaştırıyor. Böylece barış süreci de bitecek. Kobani’nin düşmesi felaket olur"

ABD’nin Eski Bakan yardımcısı Türkiye ile ABD arasında derin ortaklığın kurulamadığını vurguladı.

"ABD gerçekten Türkiye ile mümkün olan en derin ortaklığı kurmak istiyordu. Ama bu başarılamadı. Türkiye’de siyasilerin kamuoyu önünde ABD aleyhinde konuştuklarını ama yüzümüze güldüklerini biliyoruz. Buna alıştık"

Biden’in Tayyip Erdoğan’ı hedef alan konuşmasının gaf olmadığını belirten Bryza, “Ortada bir özür yok. Onun hiçbir zaman özür dilenmesinin gerekli olmadığını düşünüyorum” dedi.

Bryza ayrıca “Türkiye’nin IŞİD petrolüne ev sahipliği yaptığı” iddiasını yineledi ve “Bu petrolü alanlar ahlak dışı davranıyorlar” ifadesini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

ABD işin içinde! Dünya Suriyeli mültecilere sınırı kapattı Dünya IŞiD'ın yeni vahşeti! Şimdi de bunu yaptı! Dünya Almanya'dan Ebola uçağı! Dünya