CHP’de yönetim krizi başlıyor

Cumhurbaşkanı adaylığı sırasında gösterdiği performans ile parti bütün muhalif çevreleri etrafında toplayan İnce’nin bir süre sessiz kaldıktan sonra, tabandan gelecek taleplere göre harekete geçebileceği belirtildi.

Abone ol

24 Haziran seçimlerine İyi Parti ve Saadet Partisi (SP) ile “Millet ittifakı” oluşturarak seçime giren CHP, AKP, MHP ve BBP’nin “Cumhur İttifakı” karşında başarılı olamadı. “Millet İttifakı”nın büyük partisi CHP, seçimlerden milletvekili sayısı artırmasına karşın seçimin en kaybeden partisi oldu. Büyük iddialarla kurulan İyi Parti ise kurulduktan sonra kısa bir süre sonra girdiği seçimlerde rakibi MHP’nin gerisinde kalmasına karşın, Meclis’te grup kurma hakkı kazanarak kısmi bir başarı elde etmiş oldu. Seçimlerde beklenenin çok altında kalan ve kendi başına milletvekili çıkaramayan SP de CHP listelerinden de olsa üç milletvekili ile meclisten temsil hakkını etmiş oldu.

İKİNCİ TUR’ PLANI TUTMADI

CHP, AKP ve MHP’nin İyi Parti’yi seçime girme hakkı kazanmaması için seçim tarihi öne alma girişimini, bu partiye 15 milletvekili ödünç vererek bozmuştu. CHP bir başka hamlesi ise Meclis’te grubu olmadığı için 100 bin imza toplanmak zorunda kalan Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek’e imza verilmesini çağrısı oldu. CHP’nin çok adaylı bir yarışta herhangi bir herhangi bir adayın ilk turda yüzde 51’ı bulamayacağını hesabı yapmıştı. CHP’nin dört muhalif aday içinde Muharrem İnce’nin ikinci tura kalacağını, bu turda da, İyi Parti, SP ve HDP’nin oylarını alarak seçimleri kazanma planı, seçimlerin birinci turda sonuçlanması üzerine tutmadı.

CHP’nin tutmayan bir başka planı ise “Millet İttifakı”nın mecliste çoğunluğu elde edeceği üzerine kurulmuştu. Meclis’te çoğunluğu elde etmek için HDP’nin barajı aşması gerektiği görüşünü ortaya atan CHP kurmayları kendi seçmenlerini HDP’ye oy vermeye yönlendirdi. Doğuda oyları azalan ama CHP’nin yüklenmesi ile birlikte batıda oyları artan HDP bu çaba sorucu barajı aştı ama CHP’nin “Millet İttifakı” Meclis’te umduğu çoğunluğu elde edemedi. AKP ve MHP’nin “Cumhur İttifakı” Meclis’te (AKP 295+ MHP 48) 343 milletvekili ile çoğunluğu elde etti. CHP’nin içinde olduğu “Millet İttifakı” ise (CHP 147+ İyi Parti 43) toplamda 190 milletvekilinde kaldı. CHP’nin barajı aşması için çaba gösterdiği HDP ise 67 milletvekili ile yeniden Meclis’e girdi. “Cumhur İttifakı”, “Millet İttifakı” artı HDP’nin toplamı olan 257’den 86 milletvekili daha fazla çıkardı.

YÜRÜ DERLERSE HAZIRIM’

Muharrem İnce’nin seçimde gösterdiği başarı CHP içinde genel başkanlık tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Cumhurbaşkanlığına Kılıçdaroğlu tarafından aday gösterildikten sonra “Kılıçdaroğlu’nun karşışına bir daha aday olarak çıkmam” diyen İnce, dünkü basın toplantısında “Bana buradan ‘önümüzden yürü’ derlerse ben yürümeye hazırım” mesajı verdi. Parti içi konulara girmemeye özen gösteren İnce siyasetin içinde olacağı kaydetti.

Cumhurbaşkanı adaylığı sırasında gösterdiği performans ile parti bütün muhalif çevreleri etrafında toplayan İnce’nin bir süre sessiz kaldıktan sonra, tabandan gelecek taleplere göre harekete geçebileceği belirtildi.

DELEGE HESABI İLE PARTİNİN BAŞINDA OTURAMAZ’

Eski bir partili, parti içinde önümüzdeki dönemde çok önemli gelişmeler olacağına dikkat çekerek “Kılıçdaroğlu, hem 16 Nisan referandumunda hem de bu seçimlerde ortalıkla gözükmedi. Onun için ‘harç bitti yapı pasdos’ dönemi geldi. Kılıçdaroğlu bu saatten, sonra partinin delege yapısına, kendisini atadığını belediye başkanlarının desteğine falan dayanarak partinin başında kalamaz. Gelecek yıl yerel genel seçimler var. Bu işi olağanüstü kurultay tartışmalarına getirmeden, kendisi sorumluluğu üstlenip gereğini yapmalı. Öyle görünüyor ki, kısa sürede değişmeyeceği anlaşılan Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile bir süre daha yönetileceğiz. Bu sistemde, hem Meclisin ve partilerin önemi azalacak. CHP de buna uygun bir yapılanmaya gitmek zorundadır. Kılıçdaroğlu, görevinden ayrılarak bu yapılanmanın sancısız bir şekilde yapılmasının önünü açmalıdır” ifadelerini kullandı.

İTTİFAKTAN 11 İLDE VEKİLİ

Seçimlerde umduğu sonucu elde edemeyen CHP kurduğu ittifak sayesinde 11 ilde yıllar sonra vekil çıkardı. CHP, uzun zamandır milletvekili çıkaramadığı Adıyaman, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Nevşehir, Şanlıurfa ve Yozgat’ta, birer milletvekili çıkardı. 41 yıldır milletvekili çıkaramadığı Elazığ’da da milletvekili çıkaran CHP bazı illerde ise milletvekili sayısı azıldı. Ankara’da bir seçimde 11 milletvekiliyle TBMM’de temsil edilen CHP, bu seçimde vekil sayısı 10’a düşdü. CHP’nin Çanakkale’deki milletvekili sayısı da 2’den 1’e, Büyükşehir Belediyesi ilende olan Eskişehir’deki milletvekili sayısı da 3’ten 2’ye indi. TBMM’ye Isparta’dan 1 milletvekili gönderen CHP, bu seçimde ise bu ilden milletvekili çıkaramadı. Denizli’deki milletvekili sayısını 2’ten 3’e, Konya’da 1’den 2’ye, Muğla’da 3’ten 4’e, Ordu’da 1’den 2’ye çıkardı.

Zihni Erdem / Aydınlık

Yeni umutlar yeni ufuklar Gündem Sahil Güvenlik ve Deniz Kuvvetleri'nde FETÖ soruşturması Gündem Atatürk Havalimanı'nda hareketli dakikalar Gündem Kemal Kılıçdaroğlu istifa edecek iddiası Gündem