Bu illerde yaşayanların TL'den çok doları var!

Türkiye'nin para haritası çarpıcı bir görüntü ortaya çıkardı. Buna göre; Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir ve Aksaray'da yaşayanların Lira'dan daha çok fazla dövizle tasarruf yapıyor. Başta Kayseri olmak üzere, İç Anadolu'da konut ve işyeri kiraları bile Avro'yla hesaplanıyor. Bir başka deyişle, İçanadolu bölgesi, tasarrufta da ticarette de Türk Lirası yerine dövizi tercih ediyor. En fazla TL'yi tercih eden ilimiz ise İzmir.

Abone ol

Klasik Türk tipi yatırım deyince akla; arsa, tarla ve gayrimenkul geliyor. Ancak klasik yatırım enstrümanlarımız bile günümüzde değişmiş durumda.

Günümüzde vatandaş parasını somut bir ürüne çevirmeden, TL ile ya da dövizle yatırım yapmayı tercih edebiliyor. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de özellikle beş ilin gerek tasarrufu, gerekse ticareti döviz üzerinden yaptığı ortaya çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre; Türkiye'deki mudilerin bankalarda yaklaşık 630 milyar 593 milyon liralık tasarruf mevduatı bulunuyor. Bu rakamın 382 milyar 932 milyonunu TL cinsi mevduat oluştururken, 247 milyar 661 milyon liraya karşılık gelen diğer kısmını da döviz mevduatı oluşturuyor. Yani Türk halkı çoğunlukla TL'yi tercih ediyor.

Tasarruf hesaplarında TL'den daha çok döviz tutan Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir ve Aksaray döviz müdavimi çıktı. Bu beş ilin de İçanadolu'da bulunması da dikkat çekti.

Tasarrufta yine de çoğunluk TL'yi tercih ediyor. Örneğin; İstanbul'da 292 milyar lira olan toplam tasarruf mevduatının 157,5 milyar lirası TL cinsi, 134 milyar liraya karşılık gelen bölümü ise döviz cinsi mevduattan oluşuyor.

Tasarruflarında en fazla TL'yi seçen ilimiz ise İzmir.

Tasarruflarda TL ve döviz dengesine baktığımızda Ankara'da 41,7 milyar liralık TL, 23 milyar liralık da döviz mevduatı şeklinde gerçekleşirken, Bursa'da 13,5 milyar liralık TL, 6,8 milyar liralık döviz, İzmir'de ise 32,5 milyar liralık TL'ye karşılık 14 milyar liralık da döviz mevduatı bulunuyor.

Yapılan araştırmalarda, İçanadolu bölgesinde özellikle Kayseri'de konut ve işyeri kiralarının bile Avro cinsinden dövizle yapıldığı, altının yükselişinde ise bu yatırım aracına doğru eğilim olduğunu ortaya koyuyor.

Hugo Boss'ta mobbing Ekonomi Resmi gazetede yayımlandı! İşçiyi büyük tehlikeler bekliyor Ekonomi Hedef tutturmaca Ekonomi Fitch'den Türkiye'yi de yakından ilgilendiren Brezilya kararı Ekonomi