Yunanistan sahada yapamadığını fotoğraf ile çarpıtmaya çalıştı

Ankara'nın Navtex kararlılığı ve Erdoğan'ın tatbikat restinin ardından dünyanın gözü Doğu Akdeniz'e kilitlendi. Ankara'nın adımlarına yanıt veremeyen Yunanistan ise propagandaya sarıldı. Yunanistan'ın Amerika ile yaptığı klasik geçiş eğitimi Yunan basınında köpürtüldü. "Ankara'ya mesaj" başlığıyla servis edilen haberde Oruç Reis'in Navtex alanında tatbikat yapıldığı iddia edildi. Ancak gerçekte ne Yunan gemileri ne de savaş uçakları Oruç Reis'in çalışma sahasına yaklaşabildi.

Abone ol

ABD ve Yunanistan sahaya yapamadığı hamleyi basın üzerinden varmış gibi göstermeye çalıştı. Tüm gözlerin çevrildiği Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin pozisyonunda ise gerileme olmadı.

Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki tatbikat resti büyük yankı uyandırdı. Türkiye'nin kararlı adımlarına karşılık veremeyen Yunanistan ve Amerika ise basın üzerinden propagandaya başladı.

Amerika donanmasına ait Wilson Churcill gemisi ile Yunanistan donanmasına ait gemi Girit'in batısında geçiş eğitimi yaptı. ABD muhribi ve Yunan gemisi Girit'in güneyine ve doğusuna geçmedi. Geçiş eğitimi NATO usüllerine göre yapılan bir fırsat eğitimiydi.

Ancak Yunanistan Genelkurmay'ı fotoğrafları basına servis etti. Yunan Genelkurmayının paylaştığı fotoğraf kareleri Yunanistan medyasında "Ankara'ya mesaj" başlıklarıyla paylaşıldı.

Sadece Yunan basını değil Batı basını da klasik bir geçiş eğitimini son dakika gelişmesi olarak duyurdu. Tatbikatta gerçek mermilerin kullanıldığı yazıldı. Tatbikatın, Oruç Reis'in arama yaptığı bölgeyi de kapsadığı, Girit, Karpathos, Rodos ve Meis Adası'nın güneyini içine aldığı öne sürüldü. Oysa Yunan uçakları bile Oruç Reis gemisinin 150 mil batısında kaldı. Yani sismik araştırma yapan Türk gemisine yaklaşamadı.

Öte yandan Türkiye'de İtalya ile Doğu Akdeniz'de başarılı bir geçiş eğitimi icra etti. Açıklamayı Milli Savunma Bakanlığı yaptı.

MSB'den yapılan açıklamada, "TCG GÖKSU ve TCG FATİH fırkateynleri ile İtalyan muhribi ITS DURAND DE LA PENNE tarafından 25 Ağustos 2020 günü, Doğu Akdeniz’de birlikte çalışabilirlik ve koordinasyonun geliştirilmesi maksadıyla geçiş eğitimleri icra edilmiştir." denildi.

Tatbikattan Yunanistan hoşnut olmadı. İki ülkeye ait savaş gemileri yarın da Oruç Reis'in bulunduğu Navtex sahasının doğusunda denizde ikmal eğitimi yapacak.

ulusal.com.tr

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığından adliye girişinde güvenlik güçlerinin silah bırakmalarına yönelik açıklama Gündem Biri İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan 2 terörist teslim oldu Gündem Ali Babacan, Kovid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu Gündem Almanya, Doğu Akdeniz'de arabuluculuğa başladı Gündem