Ulusal Kanal'ın açtığı göçmen dosyasının ikinci günü! İşte Avrupa'ya kaçak göçün hikayesi

2 milyonu aşan Türkiye'deki göçmenlerin hedefi, Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçmek. Bu nedenle her gün yüzlerce kaçak göçmen ölümü göze alarak Akdeniz ve Ege sularına açılıyor. Türkiye onlar için bir köprü. Kaçakları sayısı on binlerle ifade ediliyor. Ulusal Kanal'ın açtığı göçmen dosyasının ikinci gününde, Avrupa'ya kaçak göçün hikayesi ekrana geliyor.

Abone ol

Bir umutla yola çıkıp kaçak olarak sınırları geçtiler. Kimi savaştan kaçtı, kimi açlıktan. Çoğunlukla Ortadoğu ve Afrika'dan gelen kaçak göçmenlerin ilk durakları Türkiye, ana hedefleri ise Avrupa'ydı. Umutla çıktıkları yolculuk, çoğunun sonu oldu.

Türkiye, göçmenler için bir durak olarak görülüyor. Her yıl Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmek isteyen kaçak göçmenlerin sayısı on binlerle ifade ediliyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün raporuna göre Türkiye'ye giren 200 ila 300 bin kayıt dışı göçmenin yarısı Avrupa'ya geçiyor.

Avrupa'ya yasa dışı geçişlerde ana tercih; deniz ulaşımı. Karayolundan geçişler ise Bulgaristan'ın sınıra ördüğü 160 kilometrelik tel duvar nedeniyle zorlaştı. Göçmenlerin tek çaresi, ölüme meydan okuyarak Ege ve Akdeniz'e açılmak.

Meydan okusalar da, ölümün pençesinden kurtulamadı kaçak göçmenler. Uluslararası Mülteci Kurumu verilerine göre, Akdeniz'deki ölüm vakaları 2014'e göre 30 kattan daha fazla arttı. Uluslararası Göç Örgütü, yıl sonuna kadar ölüm sayısının 30 bine ulaşabileceği uyarısı yapıyor.

Peki kim bu umut yolcuları?

Avrupa'ya ulaşabilen göçmenlerin ülkeleri arasında ilk sırayı Suriye alıyor. Suriye'yi Afganistan, Eritre ve Somali takip ediyor.

Göçün yüzde 80'i insan kaçakçılarının kontrolünde. Yüzde 20'si ise kendi imkanlarıyla yola çıkıyor.

Peki neden Türkiye göçmenler için ana durak değil?

Ve tabi Avrupa'nın sunduğu maddi imkanlar.

HABER: HÜSNA SARI KAMERA: ŞENGÜL DERİN

ulusalkanal.com.tr

Ambalajı farklı içi aynı! İşte HDP'nin gerçek yüzü Gündem Kadıköy'de İmam Hatip isyanı Gündem Türkmenler ölümle baş başa Gündem Hayat aslında basittir! Asıl sürpriz Vatan Partisi... Gündem