AKP, CHP ve HDP özerklik yarışına girdi

AKP, CHP ve HDP özerklik yarışına girdi. AKP'nin 2002 yılından bu yana seçim beyannamelerinde yer alan, HDP'nin de "öz yönetim" adı altında seçim bildirgelerinde yer verdiği yerel yönetimlerde özerklik şartı, CHP'nin de ana stratejisi oldu. CHP kurultayında "oy birliği" ile kabul edilen "yerel yönetimlerin siyasal özerkliğe" kavuşması artık 3 partinin de ortak noktası.

Abone ol

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın açılım sürecindeki görüşmelerde AKP'den istediği yerel yönetimlerde özerklik şartı CHP'nin ana stratejisi olarak kabul edildi. Özerklik şartının CHP kurultayında "oy birliği" ile kabul edilmesiyle CHP de AKP ve HDP'yle "özerklik" yarışına girdi.

"Avrupa Birliği yerel yönetimlerde özerklik şartı" AKP'nin 2002 yılından bu yana seçim beyannamesinde yer alıyordu. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, AKP genel başkanı olduğu dönemde "Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı"nı "Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na uygun olarak, anayasal sistemimize yerel yönetim hakkının dâhil edilmesi sağlanacaktır" ifadeleri ile beyannameye koymuştu. AKP'nin 2011 yılındaki Seçim Beyannamesi’nin 28 sayfasında da "Mahalli müşterek nitelikli hizmetleri sunmak konusunda Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'ndaki esaslara uygun olarak mahalli idareler tam yetkili hale getirilecektir" ifadeleri yer alıyordu.

Erdoğan, AKP genel başkanlığı görevini başbakan Ahmet Davutoğlu'nda devrettikten sonra yapılan 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerde de partinin beyannamesinde "özerklik" vaadi yer aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Avrupa Birliği'nin "yerel yönetimlerde özerklik şartı"nı kabul ettiklerini 2011 yılında Hakkari'de ilan etti. 2014 yılında yapılan CHP kurultayında da üstüne basa basa bir kez daha yineledi.

Kılıçdaroğlu'nun kaldıracağı dediği şartları AKP çoktan kaldırmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter devlet yapısını hedef alan "yerel yönetimler için özerkli" PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin seçim bildigesinde de yer alıyor.

ulusalkanal.com.tr

AKP, CHP ve HDP özerklik yarışına girdi paylaşan: ulusalkanal

İstanbul'un tarihi ve kültürel kimliğini yansıtan Yarımada, rantın odağı oldu Gündem Şehit Aileleri Derneği'nden 1128 akademisyenin bildirisine sert tepki Gündem Türkiye şehitlerini uğurladı Gündem Kemal Kılıçdaroğlu'nun ardından Gürsel Tekin için de suç duyurusu Gündem