1995'teki Çelik Harekatı'nın komutanı Hasan Kundakçı: PKK'nın tepesindeyiz

1995’teki Çelik Harekatı’nın komutanı Em. Korg. Hasan Kundakçı, TSK’nın şu an elinde bulunan envanterle Irak’ın kuzeyini rahatlıkla temizleyebileceğini söyledi

Abone ol

1995’teki Çelik Harekâtı’nın komutanı ve Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Em. Korg. Hasan Kundakçı, Aydınlık Gazetesinden Turan Salcı’nın Zeytin Dalı Harekâtına ilişkin sorularını yanıtladı. TSK’nın şu an elinde bulunan envanterle Irak’ın kuzeyini rahatlıkla temizleyebileceğini söyledi. Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında Afrin’in PKK/PYD’den temizlenmesinin ardından operasyonun odağı Irak’ın kuzeyinde bulunan PKK varlığına yöneldi. Çelik Harekâtı’nın komutanı emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, o dönemden farklı olarak istihbaratın çok etkin kullanıldığını ve PKK’yı 24 saat gözlediğimizi ifade etti.

TSK BÖLGEYİ İYİ TANIYOR

Türkiye’nin 21 Mart 1995’te Irak’ın kuzeyine yaptığı en büyük çaplı operasyonu olan Çelik Harekâtı’nın komutanı ‘Tamburalı Paşa’ lakaplı emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, o dönemden farklı olarak Türkiye’nin elinde İHA’larla sağlanan üstün istihbarat kaynaklarının olduğunu ifade etti.

O dönemde yürüttükleri operasyonu anlatan Tamburalı Paşa Korg. Kundakçı şu bilgileri verdi:

“O dönemde dağlardan komandolarımız vadilerden de zırhlı birliklerimiz girdi. Harekâtın boyutu oldukça büyüktü; 35 bin asker, 3 tugay zırhlı birlikle geçiş yaptık. Bu zırhlı birlikler Habur Sınır Kapısı’ndan geçerek girdi. Bu birlikler Irak’a girer girmez 3 kola dağıldı ve kısa sürede sınır ötesindeki mevzilerine yerleşti. Dağlardan da çıkmak gerekiyordu, çıktık. Bizim oraya intikal ettiğimiz dönemde kar vardı. Tabii teröristler karlar erimeden bizi beklemiyordu. Bu hamle onlara baskın yapmamızı sağladı ve sonuçları bizim lehimize oldu. Kısa zaman içinde beklemediğimiz kadar teröristi ele geçirdik hatta yıllardan beri aradığımız pek çok PKK’lıyı bu baskınlarla yakaladık. Türk Silahlı Kuvvetleri bu bölgeyi iyi tanıyor. O bölgeden girişler sürekli olmuştur ve olmaya da devam ediyor.”

İHA’LAR OLSAYDI PKK BİTERDİ

Kundakçı, "Biz o günlerde en büyük sıkıntıyı istihbarattan çektik" diyerek şunları söyledi:

"O gün bizim elimizde olmayan bugün bulunan en etkili şey insansız hava araçlarıdır (İHA-SİHA). Bilgi eksikliğinden çektik. Gözetlemeyle, dinlemeyle harekâtı yürütmeye çalıştık. Ama bunlar oldukça sınırlıydı. Karşı tarafta da yıllardan beridir bunu uyguladığı için gözetlemeden kaçmanın yöntemlerini de iyi biliyorlardı. Biz gözetleme açısından imkânlar dâhilinde çok zorladık ve olumlu etkiler aldık. Ama bugün İHA’lar 24 saat teröristlerin tepesindeler. Eğer İHA’lar o günlerde olabilseydi bugün PKK olmazdı. Biz gözümüzle ne gördüysek, kulağımızla ne duyduysak her tarafa gittik. Karşı taraf da önlem aldı, kaçtılar. Büyük çatışmalar bile uzun sürmezdi, hele küçük gruplar 10 saniyede kaçarlardı. Sonuç olarak şunu vurgulamak istiyorum, bugün Türkiye, İran ve Irak üçlüsü Irak’ın kuzeyinde bir terörist dahi bırakmaz. Bu ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmeliyiz. Habur’un yönetimi de Irak Merkezi Hükümeti’nin elinde, dolayısıyla Irak’la birlikte yapılacak bu operasyonun başarıya ulaşacağını tahmin ediyorum."

ulusal.com.tr

Semih Çetin ve Mustafa Önsel'den Kılıçdaroğlu'na sert Abdullah Gül tepkisi Gündem Dışişleri'nden ABD, patriot ve Irak'ın kuzeyine operasyon açıklaması Gündem Sosyal medyada fenomeni T.Ö gözaltına alındı Gündem İstanbul, Ankara, İzmir ve birçok ilde çamur yağdı Gündem