Gözler FED'e çevrildi

Merkez Bankası hükümetten gelen "faizleri düşürün" baskılarına karşı duruşunu korudu ve faiz indirimine gitmedi. Şimdi piyasaların gözü faiz - sıcak para dengesiyle ilgili olarak ABD Merkez Bankası'na döndü. FED varlık alımlarını azaltmanın yanında faizleri de yükseltirse Türk piyasaları türbülansa girebilir.

Abone ol

ABD Merkez Bankası FED'in Serbest Piyasa Komitesi, varlık alımlarına ilişkin kararını vermek üzere toplandı. Piyasa oyuncularının gözü, FED'in toplantı sonrası yapacağı açıklamaya çevirildi.

ABD'de konut satışlarındaki yavaşlamaya rağmen FED'in varlık alımlarını 10 milyar dolar daha geri çekme kararı alması bekleniyor. Yani genişlemeci politika kapsamında 55 milyar dolarlık tahvil ve varlık alımı yapan FED, azaltma kararı alırsa, alımlar 45 milyar dolar seviyesine düşürülecek.

Uzmanlara göre, piyasalar FED'in tahvil ve varlık alımlarını azaltma kararına hazırlıklı. Dolayısıyla dolarda tansiyonun bir anda yükselmesi beklenmiyor. Ancak karar, kur üzerinde yükseltici bir etki yapabilir ve piyasalar nakit sıkıntısına düşebebilir.

Ancak buna rağmen Türkiye piyasalarının sarsılması süpriz olmayabilir. Uzmanlara göre, FED'in izleyeceği olası bir faiz artırım politikası piyasalarda deprem etkisi yaratır. Bu durumunda faiz indirimine gitmeyen Merkez Bankası da yeniden faiz artırma kararı almak durumunda kalabilir.

Oğuz Polatbilek

ulusalkanal.com.tr

Yatağan işçisine memurlardan destek Ekonomi Çeltik üreticileri darda Ekonomi 1 Mayıs çalışmasına engelleme! Ekonomi “Ara çözümler mezara, Devrimci çözüm iktidara!” Ekonomi