AB zirvesinden Türkiye'ye yaptırım kararı çıkar mı? Prof. Dr. Sencer İmer değerlendirdi
Avrupa Birliği'nde Fransa ve Yunanistan'ın başını çektiği Türkiye karşıtı cephe, Türkiye'ye yaptırım uygulanması konusunda ısrarcı. Konu 10-11 Aralık'taki liderler zirvesinde masaya yatırılacak. Ancak son yapılan Dışişleri Bakanları toplantısı gösterdi ki, Avrupa'da yaptırım birlikteliği yok. Almanya, yaptırım yerine, diyalogdan yana. Peki 2020 yılının son AB zirvesinden, Türkiye karşıtı bir karar çıkabilir mi? Avrupa Birliği'ndeki kamplaşmanın etkileri neler? Ufuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sencer İmer Ulusal Kanal'a değerlendirdi.
Avrupa Birliği liderler zirvesinde Türkiye'ye yaptırım kararı çıkacak mı?
Avrupa liderleri 10-11 Aralık'ta zirvede bir araya gelecek. Pek çok konu başlığı arasında, ana gündem maddesi, Türkiye ile ilişkiler. Gözler, Yunanistan ve Fransa'nın baskısıyla masaya gelen yaptırımlarda.
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinden rahatsız olan Yunanistan, Fransa ile birlikte, Türkiye'yi ekonomik olarak köşeye sıkıştırma peşinde. Sahada yapamadıklarını masada yapmaya çalışan ülkelerin eli boş mu kalacak, yoksa Türkiye Avrupa Birliği'nden gelen yaptırımlara mı maruz kalacak?
Ufuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sencer İmer, Avrupa'dan Türkiye'ye yaptırım gelemeyeceği görüşünde.
İmer, öncelikle Almanya'nın AB'deki pozisyonuna dikkat çekti. Berlin'in milli çıkarlara dayalı bir politika izlediğini söyledi.
Fransa ise Atina ile birlikte, gümrük birliği kozunu öne sürüyor. İki ülke, Türkiye'yi hedef almaya devam ediyor..
Bu perspektifte bakıldığında, Avrupa Birliği'nin ortak baskı ile Türkiye'ye ekonomik çıkmaza sürüklemesi pek mümkün görünmüyor. Birlik olmaktan çıkan Avrupa, "yaptırım" ve "diyalog" diyen ülkeler olarak kamplaşmış durumda.
Baskı, tehdit ve kışkırtmalar devam etse de, liderler zirvesi sonrası Fransa ve Yunanistan'ın eli boş kalacak gibi görünüyor...