Bakan Çavuşoğlu'ndan kritik Mısır açıklaması: ''Mısır ile ilişkilerimizi yoluna koyma noktasında olumlu adıma, olumlu cevap veririz''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pakistan ziyareti dönüşü uçakta gündemle ilgili açıklamalar yaptı. Körfez'deki son gelişmeleri değerlendiren Çavuşoğlu, Mısır ile ilgili kritik mesaj verdi. Çavuşoğlu, ''Mısır ile ilişkilerimizi yoluna koyma noktasında olumlu adıma, olumlu cevap veririz'' dedi. ABD ile ilişkiler için ise Biden ekibinin tanıdık insanlardan oluşmasının ilişkileri düzeltmeyeceğini belirtti. Bakan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkçe bir mektup gönderdiğini de açıkladı.

Abone ol

Pakistan ziyaretlerini tamamlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'ye dönüş yolunda gazetecilerle gündemi değerlendirdi. Mısır ile ilişkilerin normalleşmesi için kritik mesaj verdi.

Son günlerde giderek ısınan Körfez'deki duruma ilişkin konuştu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu. Son atılan normalleşme adımlarından memnuniyeti dile getirdi. Mısır ile ilişkilere olumlu bakıldığını ifade etti:

''Körfez'deki normalleşmeden memnunuz. Özellikle Kuveyt'i çabalarından dolayı tebrik ediyoruz. Bu sürecin bölgeye olumlu etkisi olacaktır. Suudi Arabistan ile daha pozitif bir atmosfer yaratılmasına katkısı sağlayacaktır. BAE'den de pozitif mesajlar geliyor. Ama biz somut şeyler de görmek istiyoruz. Aynı şekilde Mısır ile de ilişkilerimizi yoluna koyma noktasında olumlu adıma, olumlu cevap veririz.''

ABD İLE YENİ DÖNEM

ABD'de Joe Biden döneminin başlayacağını hatırlatan Çavuşoğlu, yeni döneme hazır olduklarını söyledi. Var olan krizlerin ekibin tanıdık olması ile çözülemeyeceğini söyledi:

"Önyargılı da değiliz. Ama aynı zamanda gerçekleri de biliyoruz. İlişkilerimizde yaşadığımız sorunlar da var fırsatlar da. Yeni yönetimdekiler tanıdığımız, daha önce çalıştığımız insanlar. Bildiğimiz insanlar diye 'ilişkiler birden düzelecek' dersek gerçekçi olmayız. İlişkileri hangi alanda nasıl geliştiririz, kendi aramızda yol haritası hazırlıyoruz. İlişkilerimizi etkileyen en önemli konu terör örgütü PKK/YPG'ye verilen destek. Onların da S-400 sorunu var. Başkan Trump gitmeden önce yaptırım kararı aldı. Bakalım onlarla bu süreci nasıl yürüteceğiz? 'Bir çalışma grubu oluşturalım, NATO ile de çalışılsın' teklifimizi yenileyeceğiz. Problemler de belli, atabileceğimiz olumlu adımlar da. İlişkilerimiz açısından daha öngörülebilir bir süreç olacağını düşünüyorum.''

Fransa ile ilişkiler de soruldu Çavuşoğlu'na. Fransa Cumhurabaşkanı Emanuel Macron'un Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a mektup yolladığını açıkladı. Türkçe yazılan mektupta Macron'un ikili ilişkilerde yeni bir dönem talep ettiğini belirtti. Bu kapsamda gelecek günlerde görüşmeler olacağını yeni bir yol haritası çizileceğini kaydetti. Yol haritasının kapsamını dört madde halinde anlatan Çavuşoğlu, bunları 'ikili düzeyde istişareler', 'terörle mücadele', 'Suriye ve Libya dahil bölgesel konular' ve 'eğitim iş birliği' olarak sıraladı.

Çavuşoğlu bölgesel gelişmeler ile ilgili de mesaj verdi, Nahçıvan'dan açılacak koridorla ilgili bir problem söz konusu olmadığını da kaydetti. Dışişleri Bakanı, koridorun açılacağının Moskova'daki Rusya-Azerbaycan-Ermenistan zirvesinde de bu teyit edildiğini vurguladı.

Türkiye'nin 15 Ocak Kovid-19 bilançosu: 169 vefat, 8 bin 314 yeni vaka Gündem Aşılama tam gaz devam ediyor: İki günde 550 bini aşkın sağlık çalışanı aşı oldu Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan İtalya Başbakanı Conte ile görüştü Gündem Gazeteci Cevat Gök Ulusal Kanal'da açıkladı: '' Irak'ta 20 Ocak'a kadar İran kuvvetlerine saldırı bekleniyor'' Gündem