Dünyada aşı çalışmaları hız kazandı

Kovid-19 salgını nedeniyle dünya çapında aktif hasta sayısı 115 milyona yaklaşırken, 3 milyona yakın kişi hayatını kaybetti. Salgına karşı en büyük silah olan aşıları geliştirme çalışmaları da hızlandı. İran ikinci yerli aşısının insan deneylerine başlarken, Rusya Sputnik Light'ın tescili için bir çok ülkeye başvurdu.

Abone ol

İran, koronavirüse karşı geliştirdiği 2'nci yerli aşıRazi Cov Pars'ın insan üzerindeki ilk denemesini gerçekleştirdi.

Denemenin ilk aşamasında aşının 133 gönüllüye vurulacak. 1'inci dozun ardından vücuda enjekte edilen 2'nci dozun 21 gün sonra uygulanacağını, burundan verilen dozun da 51 gün sonra verileceği açıklandı.

İran, ilk yerli aşısı 'COVIRAN Bereket'i klinik deneme aşamasında 29 Aralık 2020'de ilk defa insan üzerinde test etmiş ve başarılı sonuçlar alındığını açıklamıştı.

Rusya ise Sputnik V koronavirüs aşısının tek bileşenli versiyonu olan Sputnik Light'ın tescili için harekete geçti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'light' aşının geliştirildiğini Aralık ayında duyurmuştu. Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu, bir dizi ülkede başvuru yaptıklarını duyurdu.

Mart ayında kullanıma hazır olacağı açıklanan aşının Faz-3 testleri de başladı. Sputnik V'nin sadeleştirilmiş versiyonu olan bu aşının toplu aşılama sırasında yardımcı olması bekleniyor. Ana amaç, koronavirüs kaynaklı can kaybı sayısının yüksek olduğu ülkelerde, bu sayıyı düşürmek.

Çin'de renkli Fener Festivali Dünya Mısırlı gazeteci Cemal el-Cemel havalimanında sırra kadem bastı Dünya İrlanda'da kısıtlama gösterisi: 23 gözaltı Dünya Yunanistan'da Hristos Tarantilis istifa etti Dünya