Replikası tamamlanan 'Yenikapı 12' suya indirildi

Marmaray ve metro kazıları sırasında bulunan 37 batıktan biri olan "Yenikapı 12" adlı teknenin replikası denize indirildi. Geçmişe M. S. 19'uncu yüzyıla uzanan tekne İstanbul'un geçmişine ışık tutuyor.

Abone ol

Yenikapı kurtarma kazıları kapsamında Theodosius Limanı'nda gün ışığına çıkartılan "Yenikapı 12" batığının replikası tamamlandı, denizle buluştu. Bir süredir seyirle ilgili testleri devam eden teknenin tanıtımı inşa edildiği Tuzla'daki RMK Marine Tersanesi'nde yapıldı.

Yenikapı batıkları projesine İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ufuk Kocabaş başkanlık ediyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Başkanlığı'nın yürüttüğü kazılar 2004 başladı. Bugüne kadar binlerce eserin bulunduğu kazılarda 37 adet ahşap tekne ve gemi kalıntısı gün ışığına çaıkarıldı.

Tekneler aynı anda değil 600 yıllık aralıklar batmış. Replikası tamamlanarak denize indirilen Yenikapı 12 adlı tekenenin tarihi ise MS 9. yüzyıla kadar uzanıyor ve dönemine ilişkin önemli bilgiler taşıyor.

Tekne ilk seyirden sonra İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek. Asıl yolculuğu ise Marsilya'ya olacak. 2018'de Marsilya'da düzenlenecek 15. Uluslararası Gemi ve Tekne Arkeolojisi Sempozyumu'nda dünyaya tanıtılacak.

ulusal.com.tr

Şehit Yarbay Songül Yakut için tablo Gündem Düzce belediye başkanı belli oldu Gündem Suriye sınıra örülen duvarın ardından şimdi yeni bir aşamaya geçildi Gündem Ege Denizi'nde deprem meydana geldi (6 Ekim son depremler) Gündem