AKP'nin TSK tasarısı

Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının Yüce Divan’da yargılanmasına olanak sağlayan yasa tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıyla, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri komutanları hakkında soruşturma açılması Başbakan’ın iznine bağlanıyor.

Abone ol

Milli Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının Yüce Divan’da yargılanmasını öngören yasa tasarısıyla ilgil önemli bir adım atıldı.

Bakanlar Kurulu'nun 13 Ocak'ta kararlaştırdığı tasarı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderildi.

Tasarıya göre, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı soruşturma açılmasına, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında Başbakan; Jandarma Genel Komutanı hakkında ise, İçişleri Bakanı karar verecek.

Hükümetin Meclis'e gönderdiği yasa tasarısında, silahlı kuvvetlerin üst komuta kademesini doğrudan etkileyecek bir başka unsur daha bulunuyor. Düzenleme Tuğ, Tüm ve Korgenerallere, mevcut sisteme göre, daha erken terfi ya da daha erken emeklilik getirebilecek. Hükumetin getirdiği yeni tasarı ile, generallerin durumunun ele alınmasının süresi, 3 yıla çekiliyor.

Tasarıda askere alma yaşı da 21'e yükseltiliyor. Hukukçular tasarının, Ergenekon, Balyoz ve 28 şubat davalarından yargılanan Eski Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının durumunda herhangi bir değişikliğe neden olmayacağı görüşünde.

Ancak durum Yargıtay aşamasında değişebilir. Dosyalar, Yargıtay aşamasında delil yetersizliğinden bozulursa, yargılama Anayasa Mahkemesi'ne taşınabilir. Bu da en az 6 aylık bir sürenin geçmesi anlamına geliyor.

Hukukçular, yargılamanın Yüce Divan'a götürülmesi için, "Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları yapmış kişiler hakkında verilen hükümlerin incelenmesi için yeni bir yasa çıkarılması" gerektiğini belirtiyor.

ulusalkanal.com.tr

HSYK'dan yeni kararname! Gündem Direnişten direnişe... Gündem Bu da Silivri yarası! Gündem Kılıçdaroğlu "dehşet verici belge"yi açıkladı Gündem