Suriye'de ateşkes başlıyor!

Suriye'de geçici ateşkese sayılı saatler kaldı. Peki pamuk ipliğine bağlı ateşkese tarafların bakışları ne? Rusya, bombardımana devam edecek mi? ABD'nin Suriye'nin bölünmesini içeren B planına tepkiler ne? Türkiye, ateşkese rağmen Suriye'deki terör örgütü PYD hedeflerini bombalayacak mı? İşte ateşkese çeyrek kala yaşanan son gelişmeler

Abone ol

Haftalarca konuşuldu, tartışıldı. Ve artık sona gelindi. Suriye’de gece yarısı saat 24'ten itibaren geçici ateşkes devreye girecek. Ancak bu ülke genelinde çatışmaların tamamen duracağı anlamına gelmiyor.

Suriye ateşkese uyacağını açıklarken, ABD Başkanı Barack Obama, "Beklentileri yüksek tutma konusunda ihtiyatlı olduklarını" söyledi. Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar destekli Yüksek Müzakere Komitesi ise geçici ateşkese şartlı onay verdi.

Riyad grubunun şartları; "Tüm ablukaların kaldırılması", "İnsani yardım geçişlerine izin verilmesi" , "Gözaltındaki muhaliflerin serbest bırakılması" ve "Sivilleri hedef alan tüm bombardımanın sonlandırılması".

Rusya ise bombardıman devam edecek. Nedeni; IŞİD, El Nusra Cephesi ve BM'nin 'Terör örgütleri' listesindeki grupların kontrolündeki bölgelerin ateşkes kapsamı dışında olması.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada "Suriye’de IŞİD ve diğer terörist gruplara karşı askeri operasyonlarımızı sürdüreceğiz." dedi. Rus lider, Suriye'nin bölünmesini içeren B planından bahseden ABD'ye ise "Operasyonların devam etmesi gerektiğini anlayacaklarını umuyorum" diye seslendi.

B Planı ile ilgili Rusya kanadından bir açıklama da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi. ABD'li mevkidaşı Kerry'nin B planı açıklamasını değerlendiren Lavrov "B planı yok, olmayacak. B planları, uçuşa yasaklı bölge, tampon bölge, kara operasyonu gibi belirsiz konuşmalar yapılmamalı" dedi.

"ABD Suriye'de kara operasyonu fikrinden vazgeçmeli" diyen Lavrov, ateşkesin pamuk ipliğine bağlı olduğunu "Hiç kimse Suriye'de varılan anlaşmanın uygulanacağına dair yüzde 100'lük bir garanti veremez" ifadeleri ile dile getirdi.

Peki Türkiye'nin ateşkese bakış açısı ne? İşte bu sorunun yanıtını Başbakan Davutoğlu verdi. "Bu ateşkeste Suriye için geçerli bir ateşkestir. Yani Suriye'nin kendi içinde çatışan taraflar için.Türkiye’nin güvenliği söz konusu olduğunda bu ateşkes bizim için bağlayıcı değildir."

ulusalkanal.com.tr

Sri Lankalılar polo oyunlarında at yerine Tuk-Tuk kullanıyor Dünya PYD Rudaw'ın Ayn El Arap'ta çalışma yapmasını yasakladı Dünya "Soykırım" önergesi geri çekildi Dünya Komşudaki yangında 20 hektarlık alan yandı Dünya