ABD ve AB, FETÖ; Rusya, Çin, İran ise Türkiye tarafında
FETÖ'cü darbe girişimi Türkiye'nin dış politikada stratejik yerinin neresi olduğu da gösterdi. Darbe girişimine karşı Batı dünyası net bir tavır almazken Doğu, Türkiye'ye dostluk mesajları verdi. Dayanışma açıklamaları Türkiye'nin stratejik yerinin Avrasya olduğu gerçeğini gün yüzüne çıkardı.
15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişimi sonrası küresel siyasette Türkiye'nin stratejik yerinin Avrasya olduğu gerçeği tekrar ortaya çıktı.
Aydınlık Gazetesi'nin haberine göre FETÖ'cü darbe girişimine karşı Batı dünyasının takındığı tavır Türkiye'nin ABD ve Avrupa Birliği ile olan ilişkilerindeki gerginliği arttırdı.
Öte yandan darbe girişimi sonrası Asya ülkelerinden Türkiye'ye gelen dayanışma mesajları Türkiye'nin bu bölge ile daha da yakınlaşmasını sağladı.
Habere göre AB, FETÖ'cüleri desteklerken ABD, Gülen'in iadesine soğuk yaklaşıyor. Ayrıca Amerikalı üst düzey bir çok isim darbe öncesi ve sonrası FETÖ'yü destekleyen açıklamalarda bulundu.
AB ve ABD, FETÖ'ye karşı cephe alınmazken Rusya ve İran darbe girişimine karşı olduklarını açıkladı. Rusya ve İran'ın yanı sıra Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Ming, Türk halkına destek mesajını Türkiye'yi ziyaret ederek verdi.
Ayrıca Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, FETÖ'cü darbe girişiminin ardından yaptığı açıklamada Türkiye'nin ulusal güvenliğini korumak için başlattığı operasyonları desteklediğini söyledi.
15 Temmuz darbe girişiminden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerini iletti ve anayasa karşıtı şiddet eylemlerinin kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Putin'in danışmanı Alexander Dugin ise darbe girişiminin Amerikancılar tarafından Kemalistlere karşı yapıldığını belirtti.
Darbe gecesinin ardından İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı arayarak Türk halkının yanında olduğunu açıkladı.
ulusalkanal.com.tr