ABD ile ipler kopuyor mu?

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD ile olan ilişkilerinin sınavdan geçtiğini belirtirken, ABD ile AB arasında yapılması beklenen Serbest Ticaret Anlaşması'nın da iptal edilebileceği sinyalini verdi.

Abone ol

Ulusal Kanal / Berlin

Ticaret anlaşması tehlikede

Federal Meclis, önceki gün Amerikan Ulusal Güvenlik Teşkilatı NSA'nın Merkel'in cep telefonunu dinlediği iddialarını görüşmek üzere toplandı. Yapılan özel oturumda konuşan Merkel, "Atlantik ötesi ilişkilerimiz ve bununla birlikte Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması hiç şüphesiz mevcut iddialardan dolayı bir sınavdan geçmektedir" dedi. Merkel ayrıca, söz konusu ciddi iddiaların açığa çıkarılması talebini yineledi.

İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich de, ABD'nin söz konusu skandalı aydınlatması gerektiğini vurgularken, sessiz kalmanın komplo teorilerini beraberinde getireceğini söyledi.

Muhalafet partileri ise konuyla ilgili hükümeti eleştirdi. Sol Parti Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi hükümeti NSA skandalında ikiyüzlü davranmakla suçlarken, Rusya'da bulunan eski ajan Edward Snowden'ın Almanya'da dinlenmesini talep etti. Gysi, "Almanya önce Snowden'ı getirip burada dinler ve güvenliğini garanti ederse, bağımsız bir ülke olur" dedi. Snowden ile Rusya'da görüşen Yeşiller Milletvekili Hans Christian Ströbele de Merkel'in konuyla cesaret gösteremediğini söyledi.

Snowden’a fahri doktora

Almanya’nın Rostock Üniversitesi, Edward Snowden’a fahri doktora vermek istediğini açıkladı. Felsefe Fakültesi Dekanı Hans Jürgen von Wensierski, Berliner Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, “Bir gerçeğin ortaya çıkarılması adına sosyal hayatından vazgeçen Snowden’ı Moskova’da unutmadığımızı göstermek boynumuzun borcu” dedi.

Rusya TIR'a devam dedi Dünya İki ülke İran'ı vurmak için ittifak yaptı Dünya Mısır'da protesto Dünya ABD'nin teklifi kabul edilmedi Dünya