Seçmenden "uzlaşın" mesajı

Pazar günü sandığa giden seçmen "Belediyelerde uzlaşın" mesajı verdi. Ankara ve İstanbul dahil birçok kentte belediye başkanı ile il genel meclisi farklı partilerde yer alan isimlerden oluştu. Peki, bu durum belediye yönetimini nasıl etkileyecek?

Abone ol

Belediye başkanlığı koltuğuna oturdular ancak belediye meclisinde çoğunluğu sağlayamadılar.

31 Mart Pazar günü yapılan seçimlerde dikkat çeken bir tablo ortaya çıktı. Kesin olmayan sonuçlara göre, birçok kentte belediye başkanı başka partiden olurken, il genel meclisi çoğunluğunu farklı bir parti sağladı.

O kentlerinden biri olan Ankara'da CHP'nin adayı Mansur Yavaş yüzde 50,93 ile seçimi kazandı. Ancak il genel meclisinde çoğunluk yüzde 40,86 ile AKP'nin oldu.

Benzer tablo İstanbul için de söz konusu. CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 48,79 ile seçimi kazansa da il genel meclisinde çoğunluk yüzde 45,38 ile AKP'nin elinde.

Aynı durumda CHP'nin kazandığı Kırşehir, Bilecik, Bolu, Sinop, Ardahan ve Artvin'de de var. CHP'nin AKP'nin elinden aldığı belediyelerde meclis üyeliğinde çoğunluğu iktidar partisi sağladı.

PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin yüzde 29,54 ile kazandığı Kars'ta belediye meclis üyeliği çoğunluğuna yine AKP sahip. Siirt'te de benzer durum var. Belediye başkanlığı koltuğuna HDP'li isim otursa da il genel meclisine çoğunluk yine AKP'ye geçmiş durumda.

Peki, bu durum belediye yönetimini nasıl etkiler? Belediye bütçesini kullanma yetkisi başkanda olsa da oranını il genel meclisi belirliyor. Borçlanma, ek ödenek, yedek ödenek gibi konularda yine il genel meclisi yetkili organ konumda bulunuyor.

Belediye denilince ilk akla gelenlerden imar konusu da yine il genel meclisinin görev ve yetki alanına giriyor. İmar planlarını meclis üyeleri görüşerek karara bağlıyor. Kritik konulardan taşınmaz satın alınması veya satılması ile vergi miktarının belirlenmesine yine il genel meclisi karar veriyor.

Başkan ise belediyede çalışacak personeli atama konusunda meclis üyelerine danışmak zorunda değil. Belediyeye temsil etmek, gelir ve alacakları tahsil etmek, belediyenin taşınır ve taşınmaz mallarını idare etmek ve bütçeyi uygulamak başkanının görevleri arasında yer alıyor.

ulusal.com.tr

Arrezea: Türk dostlarımızın desteği çok önemli Gündem Seçimlere itiraz süresi sona erdi Gündem Otizm farkındalığı için mavi ışık Gündem Ekrem İmamoğlu, Anıtkabir'i ziyaret etti Gündem