Gelenekten çağdaşa Türk sanatı
'Kültür ve sanat birçok sorunun çözülmesinde önemli bir role sahip. Bu yüzden sanatın her eve girebilmesini amaçlıyoruz. Sanat sadece elit tabaka denilen kesimin elinde olmamalı'
Özge yeşildağlı/ Aydınlık
24 sanatçının imzasını taşıyan 'Işık Doğudan Yükselir' adlı geleneksel el sanatları sergisi Cemal Reşit Rey Fuaye Salonu'nda açıldı. Sergide ebru, cam, seramik, suluboya, minyatür, çini, hat sanatından birçok yapıt bulunuyor. Temasını Anadolu motiflerinin oluşturduğu serginin küratörü Berna Karadoğan Çalık ile sergi hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.
Mezopotamya'dan Osmanlı'ya
-Işık Doğudan Yükselir' adlı bu serginin içeriğinden ve yansıttığı uygarlık dönemlerinden söz eder misiniz?
-Sergi genel anlamda gelenekten çağdaşa bütün yöntemlerin kullanıldığı yapıtlardan oluşuyor. Türk sanatının gelişimini göstermek için anlamlı bir sergi olduğunu düşünüyorum.Anadolu uygarlıklarının tamamı büyük bir birikime sahip. Örneğin sergide bulunan çalışmalardan biri Göktürk Devleti'nde saat kavramını anlatan bir yapıt. Anadolu'dan yolu geçen bütün medeniyetlerin izlerini taşıyor. Selçuklu, Göktürk, Osmanlı Devletleri başta olmak üzere Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarının kültürlerini yansıtıyor. Bu sergide farklı disiplinlerde 24 sanatçının çalışmalarını görebiliyoruz. Bunun dışında da birçok sanatçının çalışmalarını sanatseverlere sunacağız. Amacımız yurt dışında da sanatımızı tanıtmak.
'Türk sanatını tanıtmaya gönül verdiler'
- Türk kültür ve sanatından önemli izler taşıyan bu serginin sanata bakış açısını değerlendirir misiniz?
-Bir sanat hareketi be aynı zamanda 'Işık Doğudan Yükselir' adlı bu serginin küratörlüğünde büyük emekleri olan Mor Kaftan'a 40'ın üzerinde sanatçı destek veriyor. Bu bağlamda kültür ve sanatın her eve girebilmesini amaçlıyoruz. Çünkü sanat, birçok sorunun çözümünde önemli bir role sahip. Bu yüzden sergiye imza atan sanatçılar, yapıtlarının fiyatlarını belirlerken satın alınabilecek rakamda olmasına özen gösterdiler. Sergiye imza atan 24 sanatçı Türk Sanatını tanıtmaya gönül vermiş insanlardır. Sanat sadece elit tabaka denilen kesimin elinde olmamalı.
Sergide Alparslan Babaoğlu, Basri Telgeren, Berna Karadoğan Çalık, M.Birol Akalın, Can Ersal, Duygu Bağlan, Dilara Yarcı Diniz, Eda Şahan, Elif Demirci, Fuat Başar, Gülay Tuğul, Gürkan Pehlivan, Kaan Baltacı, Levent Karaduman, Lütfü Uzundağ, Merve Öztürk, Murat İres, Oya Kimyonşen, Özlem Yurtseven, Sadullah Çekmece, Taylan Kibar, Vedat Kacar, Yasemin Aslan Bakiri ve Zehra Hacidakis'in seramik, minyatür, çini, ebru, heykel, hat, suluboya çalışmaları bulunuyor. Sergi 30 Mart 2015 tarihihine kadar Cemal Reşit Rey Fuaye Salonu'nda görülebilir.