AKP’nin Mısır politikası pahalıya patladı

Abone ol

AKP’nin Mısır yönetimine karşı izlediği olumsuz siyaset, Türk yatırımcılara Mısır başta olmak üzere Ortadoğu’da kapıların kapanmasına neden oldu.

Mısır’ın Şarm El Şeyk şehrinde düzenlenen Mısır Kalkınma Ekonomik Zirvesine, 112 ülkeden 2000’e yakın temsilci, 30’a yakın Devlet Başkanı ve dünyanın dört bir yanından yatırımcılar davet edilirken, Türkiye ve Türk yatırımcılara davet gitmedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Birliği Delegasyonu, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’da dâhil olmak üzere pek çok üst düzey yetkilinin katıldığı ekonomik zirve ile Kahire yönetimi, yabancı yatırımcıları Mısır’a çekmeye çalışıyor.

Mısır Yatırım Bakanı Eşref Salman Reuters’e yaptığı açıklamada, ekonomik zirvede kurulacak ilişkiler yolu ile Mısır’a yönetlik olarak “15–20 milyar dolara yakın” bir yatırım beklediklerini ifade etti.

Salman, “tarım, inşaat ve enerji sektörlerine yönelik yatırımlar beklediklerini” belirtti.

Ekonomik zirvede, Süveyş Kanalı’nın etrafındaki alana, endüstriyel bölge kurulması yönünde de adımlar atıldığı bilgisi basına yansıdı.

Mısır Bayındırlık Bakanı Hüsam Moghazi’nin ise Nil Nehrinin çevresindeki tarımın geliştirilmesi konusunda Avrupa Birliği’nden yetkililerle görüştüğü öğrenildi.

Dünyanın dört bir yanında yatırımcıların davet edildiği Mısır Kalkınma Zirvesin’e Katar Devleti davet edilirken, Türkiye, İran ve İsrail’e davet gitmediği bilgisi paylaşıldı

Mısır Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, “Mısır’a yatırım yapmak için uygun kıstaslara sahip olmayan devletler davet edilmedi” ifadeleri kullanıldı.

Türk yatırımcıların başta tekstil olmak üzere, inşaat ve plastik sanayinde önemli yatırımlarının bulunduğu Mısır’la ilişkiler AKP’nin devrik Müslüman Kardeşler hareketine verdiği destek nedeni ile gergin bir seyir izliyor.

Sinan Güzaltan/ Kahire

ulusalkanal.com.tr

10 maddelik anlaşma, bölücü anayasa ve nefret sarmalında boğulmak! Tehlikeli sularda seyir! Gündem Erol Büyükburç'un cenazesinde istenmeyen olay! 2 kişi hakkını helal etmedi! Gündem Kozmik Oda'ya neden girildi? Başbuğ: Amaç, faili meçhul cinayetleri Türk ordusunun üzerine yıkmaktı Gündem Genişletilmiş HDP heyeti İmralı'ya gitti! Gündem