Fenerbahçe otobüsüne düzenlenen saldırı geçen 1 yılın ardından aydınlatılamadı
Trabzon’un Sürmene İlçesi’nde geçtiğimiz sezon Çaykur Rizespor deplasmanı dönüşünde Fenerbahçe futbol takımı kafilesini taşıyan otobüse otomatik av tüfeği ile ateş açılmasının üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen olayın failleri hala bulunamadı.
2014-2015 futbol sezonunda Spor Toto Süper Lig’in 26. haftasında 4 Nisan 2015 cumartesi akşamı Çaykur Rizespor ile deplasmanda karşılaşan Fenerbahçe 5-1’lik galibiyetin ardından İstanbul’a dönmek üzere otobüsle Rize’den Trabzon Havalimanı’na yola çıkmıştı. Sarı Lacivertli kafileyi taşıyan otobüse saat 22.15 sıralarında Trabzon’un Sürmene İlçesi girişinde saldırı düzenlenmişti. Saldırı ilk planda yetkililerce taşlı saldırı olarak açıklanmış ancak ardından yapılan incelemede saldırının otomatik av tüfeği ile gerçekleştirildiği belirlenmişti.
Otobüsün ön ve şoför tarafındaki yan camına gelen mermilerden otobüs şoförü Ufuk Kıran başından yaralanırken, soğukkanlılığı sayesinde otobüsü viyadük üzerinde durdurarak otobüsün deniz tarafına uçmasını engellemişti. Sarı Lacivertli futbolcular saldırı sonrası büyük şok yaşarken, daha sonra polis midibüsüyle, Trabzon Havalimanı’na götürülmüşlerdi. Yaşanan bu saldırı gerek Türk gerekse dünya kamuoyunda büyük bir yankı uyandırmıştı.
Olaydan bir gün sonra bölgede yapılan arama-tarama çalışmaları sonrasında silahın ateşlendiği yer tespit edilmiş, olay yerine 200 metre uzaklıkta dağ tarafında saldırıda kullanıldığı tahmin edilen bir otomatik av tüfeği bulunmuştu. Olayla ilgili Sürmene Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 2 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltı olayını 7 Nisan sabahı Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, düzenlediği bir basın toplantısı ile duyurmuş, 2 kişinin gözaltına alındığını, birinin otobüsü takip ettiğini, diğerinin ise silahı ateşlediğini açıklamıştı.
Olayla ilgili N.S. ve E.A isimi şahıslar 2 gün süren sorgulamalarının ardından adliyeye sevk edilmiş, Sürmene Sulh Ceza Mahkemesi tarafından “Somut delillere dayalı, kuvvetli suç şüphesi bulunmadığı” gerekçesi ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmışlardı. Sürmene’de yaşanan bu olayın ardından “Sürmene’yi suçlu gösterdiği” gerekçesiyle Vali Öz’e Trabzon kamuoyunda büyük tepki gösterilmişti.
Olaydan bir süre sonra Sürmene Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderirken, olayın üzerinden geçen bir yıla rağmen yeterli delil toplanamadığı için olayın iddianamesi de hazırlanamadı. İHA