Rauf Denktaş kimdir?

KKTC'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Rauf Denktaş kimdir? Kuzey Kıbrıs denilince akla ilk gelen efsanevi hürriyet savaşçısı Rauf Denktaş'ın hayat hikayesi...

Abone ol

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazar. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıydı. 1983'ten 2005'e kadar cumhurbaşkanlığı yaptı.

1,5 yaşındayken annesini kaybetti. Babası hakim Raif Bey'dir. Anneannesi ve babaannesi tarafından büyütülen 1930 yılında eğitim için İstanbul'a gönderildi. Arnavutköy'de ilkokuldan liseye kadar Fevzi Ati Lisesi'nde yatılı okudu. Ortaokuldan sonra Kıbrıs'a döndü ve 1941 yılında Lefkoşa İngiliz Okulu'ndan mezun oldu. Mezun olmasının ardından Fazıl Küçük'ün Halkın Sesi gazetesinde yazılar yazmaya başladı. Daha sonra bir süre Mağusa'da tercümanlık, mahkemelerde memurluk ve İngiliz Okulu'nda öğretmenlik yaptı. 1944 yılında hukuk eğitimi için Lincoln's Inn'de okumak üzere Birleşik Krallık'a gitti. 1947 yılında adaya döndü ve avukatlığa başladı.

Kıbrıs'ta savcılık yapıyordu tâki emperyalist Batı'nın Kıbrıs'ı Yunanistan ile birleştirmek istediği güne kadar. 1949'da savcılıktan istifa etti... Hürriyet kavgası başlamıştı.

İki toplumlu devlet yapısı çökünce 1958 yılında Türkiye Cumhuriyet Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'dan Ada'ya asker gönderilmesini istedi, Rauf Denktaş. 16 Ağustos 1960'da 650 kişilik Türk Alayı Magosa Limanı'na ayak bastı.

Kıbrıs Rum yönetimi Rauf Raif Denktaş'ı 1964'te "istenmeyen adam" ilan etti. Ada'ya girişi yasakandı. Ama o bu karara uymadı Ada'ya gizlice girerken yakalandı. Yoğun diplomatik girişimlerin ardından Türkiye'ye gönderildi. Kıbrıs'a giriş yasağı 1968'e kadar sürdü.

Ada'da huzur kalmamıştı. İngiltere ve Amerika'nın desteğini alan Rumlar Türk halkına zulmetmeye başlamıştı. 20 Temmuz 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs Barış Harekatı'nı yaptı. Denktaş, harekatı ardından Ulusal Birlik Partisi'ni kurdu. 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin devlet başkanı seçildi. 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşu ilan edildi. Yeni devletin kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'tı...

KKTC'yi ortadan kaldırmayı planlayan Annan Planı'na karşı mücadele yürüttü, 2005 seçimlerinde Cumhurbaşkanlığı'na yeniden aday olmadı. Görevi bıraktı ancak mücadeleyi bırakmadı. Hem Kıbrıs siyasetinde etkisini korudu, hem de Türkiye'nin Ermeni sorununu çözmek için Talat Paşa Komitesi'nin başına geçti.

Lozan, Paris, Berlin eylemleriyle Avrupa'da Türklerin haklı mücadelesinin lideri oldu. Ömrünün son günlerine kadar mücadeleyi bırakmadı.

8 Ocak gecesi organ yetmezliği teşhisi ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan Rauf Denktaş, tedavi gördüğü hastanede 13 Ocak 2012 tarihinde 88 yaşında vefat etti. Vefatının ardından Türkiye ve KKTC'de ulusal yas ilan edildi. 17 Ocak 2012 günü, yapılan devlet töreniyle Lefkoşa'daki Cumhuriyet Parkı'nda defnedildi.

ulusal.com.tr

Çağla Şıkel ve Aydın Gürhan aşk mı yaşıyor? Aydın Gürhan kim? Yaşam Mehmet Ali Erbil tekrar yoğun bakımda! Yaşam Neil Peart hayatını kaybetti! Rush'ın efsanevi davulcusu Neil Peart kimdir? Yaşam Halk TV'nin yeni sahibi Cafer Mahiroğlu kimdir, nereli ve kaç yaşında? Yaşam